Nie lubisz zapachu kalafiora? Dodaj do wody ten składnik
Zapach wydobywający się z garnka podczas gotowania kalafiora, nie należy do najprzyjemniejszych. Kalafior jest jednak na tyle smaczny, że jesteśmy gotowi się trochę pomęczyć, aby potem móc cieszyć się jego smakiem. Jednak nasze nosy nie muszą już cierpieć. Wystarczy dodać do wody jeden łatwo dostępny produkt, aby kalafior nie śmierdział.
Kalafior z masłem i zrumienioną bułka tartą w towarzystwie jajka sadzonego i ziemniaków to popularne danie obiadowe. Nie bez powodu, bo przecież tak przyrządzony kalafior smakuje wyśmienicie, a masło i lekko chrupiąca bułka doskonale podkreślają tego smak.
Niestety, gotując kalafiora, musimy przygotować się na przykry zapach, który z pewnością zajmie całą naszą kuchnię. O ile latem jest to nieco mniej uciążliwe — możemy otworzyć okno, dzięki czemu pomieszczenie szybciej się wywietrzy — o tyle zimą czy jesienią sprawa bardziej się komplikuje. Na szczęście istnieje proste rozwiązanie tego problemu.
Jak pozbyć się brzydkiego zapachu kalafiora?
Nieprzyjemny zapach nie powstanie, jeśli do wody dodamy sodę oczyszczoną. Wystarczy, że zagotujemy posoloną już wodę, dodamy trochę sody, a następnie włożymy do garnka kalafiora. Dzięki temu prostemu rozwiązaniu unikniemy przykrego zapachu. Soda działa również wybielająco, dzięki czemu kalafior będzie pięknie prezentował się na talerzu.