Steków nie robię z wołowiny. Mam 1000x lepszy przepis

Steki kojarzą ci się od razu z mięsnym daniem? Przepisy wegetariańskie udowadniają, że nawet wołowinę można zastąpić. Dobrze w tej roli sprawdzają się warzywa. To pomysł na znacznie lżejszy i tańszy obiad.

Stek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorówStek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource
Dorota Gepert

Steki z kalafiora to dobra alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Podobnie jak te z wołowiny, przygotowuje się je bardzo prosto, nie wymagają wielu dodatkowych składników. Jednak w ich przypadku odchodzi przestrzeganie zasad dotyczących wysmażenia. Można je podać z klasycznymi dodatkami obiadowymi, a także po prostu z pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jakie dania przygotować z kalafiora?

Jeszcze kilka lat temu kalafior kojarzył się najczęściej z jednym daniem. Długo był traktowany po prostu jako dodatek do obiadu lub danie kolacyjne. Wystarczyło go ugotować, a potem podsmażyć na patelni z bułką tartą. Taki sposób na to warzywo wciąż ma wielu fanów. Jednak trzeba przyznać, że ostatnio repertuar dań z kalafiora znacznie się poszerzył. Wykorzystujemy go do sałatek, zup, a nawet zastępujemy nim ryż w risotto czy przygotowujemy spód do pizzy. Można też przygotować z niego steki.

Kalafior i jego właściwości

To, że pojawia się tyle nowych dań bazujących na kalafiorze to na pewno powód do radości. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych daje wiele korzyści.

Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także zawierają dużo witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych. Kiedy nie brakuje go w naszej diecie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki zawartości antyoksydantów kalafior chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia.

Steki z kalafiora - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • granulowany czosnek,
  • papryka w proszku,
  • inne ulubione przyprawy do smaku,
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj kalafior i pokrój go na grube plastry o grubości około 3 cm.
  2. Posmaruj plastry oliwą i posyp solą. Smaż na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony.
  3. Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp przyprawami. Dołóż świeże zioła.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obróć plastry i piecz kolejne 10 minut.

Najlepsze dodatki do steków z kalafiora

Steki z kalafiora warto podawać na liściach szpinaku, rukoli czy sałaty. Pasują do nich proste sosy na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, a także wszelkiego rodzaju pesto czy hummus. Wolisz bardziej tradycyjnie? Podaj steki z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z młodej kapusty. Twoja rodzina z pewnością to doceni.

Wybrane dla Ciebie

Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Ulubione letnie owoce nie dla każdego. Kto powinien unikać borówek?
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Na leniwe jelita zadziała jak budzik
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Co roku marnujemy cenny produkt. Zamiast wyrzucać, zblenduj i przełóż do słoika
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Szwedzi zaczynają dzień od kawy z tym dodatkiem. Na wątrobę działa jak balsam
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy "psik" i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano