Steków nie robię z wołowiny. Mam 1000x lepszy przepis

Steki kojarzą ci się od razu z mięsnym daniem? Przepisy wegetariańskie udowadniają, że nawet wołowinę można zastąpić. Dobrze w tej roli sprawdzają się warzywa. To pomysł na znacznie lżejszy i tańszy obiad.

Stek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorówStek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource
Dorota Gepert

Steki z kalafiora to dobra alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Podobnie jak te z wołowiny, przygotowuje się je bardzo prosto, nie wymagają wielu dodatkowych składników. Jednak w ich przypadku odchodzi przestrzeganie zasad dotyczących wysmażenia. Można je podać z klasycznymi dodatkami obiadowymi, a także po prostu z pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jakie dania przygotować z kalafiora?

Jeszcze kilka lat temu kalafior kojarzył się najczęściej z jednym daniem. Długo był traktowany po prostu jako dodatek do obiadu lub danie kolacyjne. Wystarczyło go ugotować, a potem podsmażyć na patelni z bułką tartą. Taki sposób na to warzywo wciąż ma wielu fanów. Jednak trzeba przyznać, że ostatnio repertuar dań z kalafiora znacznie się poszerzył. Wykorzystujemy go do sałatek, zup, a nawet zastępujemy nim ryż w risotto czy przygotowujemy spód do pizzy. Można też przygotować z niego steki.

Kalafior i jego właściwości

To, że pojawia się tyle nowych dań bazujących na kalafiorze to na pewno powód do radości. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych daje wiele korzyści.

Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także zawierają dużo witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych. Kiedy nie brakuje go w naszej diecie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki zawartości antyoksydantów kalafior chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia.

Steki z kalafiora - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • granulowany czosnek,
  • papryka w proszku,
  • inne ulubione przyprawy do smaku,
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj kalafior i pokrój go na grube plastry o grubości około 3 cm.
  2. Posmaruj plastry oliwą i posyp solą. Smaż na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony.
  3. Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp przyprawami. Dołóż świeże zioła.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obróć plastry i piecz kolejne 10 minut.

Najlepsze dodatki do steków z kalafiora

Steki z kalafiora warto podawać na liściach szpinaku, rukoli czy sałaty. Pasują do nich proste sosy na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, a także wszelkiego rodzaju pesto czy hummus. Wolisz bardziej tradycyjnie? Podaj steki z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z młodej kapusty. Twoja rodzina z pewnością to doceni.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw