Steków nie robię z wołowiny. Mam 1000x lepszy przepis

Steki kojarzą ci się od razu z mięsnym daniem? Przepisy wegetariańskie udowadniają, że nawet wołowinę można zastąpić. Dobrze w tej roli sprawdzają się warzywa. To pomysł na znacznie lżejszy i tańszy obiad.

Stek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorówStek z kalafiora idealny dla dzieci i seniorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Premium Resource
Dorota Gepert

Steki z kalafiora to dobra alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Podobnie jak te z wołowiny, przygotowuje się je bardzo prosto, nie wymagają wielu dodatkowych składników. Jednak w ich przypadku odchodzi przestrzeganie zasad dotyczących wysmażenia. Można je podać z klasycznymi dodatkami obiadowymi, a także po prostu z pieczywem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Jakie dania przygotować z kalafiora?

Jeszcze kilka lat temu kalafior kojarzył się najczęściej z jednym daniem. Długo był traktowany po prostu jako dodatek do obiadu lub danie kolacyjne. Wystarczyło go ugotować, a potem podsmażyć na patelni z bułką tartą. Taki sposób na to warzywo wciąż ma wielu fanów. Jednak trzeba przyznać, że ostatnio repertuar dań z kalafiora znacznie się poszerzył. Wykorzystujemy go do sałatek, zup, a nawet zastępujemy nim ryż w risotto czy przygotowujemy spód do pizzy. Można też przygotować z niego steki.

Kalafior i jego właściwości

To, że pojawia się tyle nowych dań bazujących na kalafiorze to na pewno powód do radości. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych daje wiele korzyści.

Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także zawierają dużo witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych. Kiedy nie brakuje go w naszej diecie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki zawartości antyoksydantów kalafior chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia.

Steki z kalafiora - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • granulowany czosnek,
  • papryka w proszku,
  • inne ulubione przyprawy do smaku,
  • gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj kalafior i pokrój go na grube plastry o grubości około 3 cm.
  2. Posmaruj plastry oliwą i posyp solą. Smaż na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony.
  3. Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp przyprawami. Dołóż świeże zioła.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obróć plastry i piecz kolejne 10 minut.

Najlepsze dodatki do steków z kalafiora

Steki z kalafiora warto podawać na liściach szpinaku, rukoli czy sałaty. Pasują do nich proste sosy na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, a także wszelkiego rodzaju pesto czy hummus. Wolisz bardziej tradycyjnie? Podaj steki z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z młodej kapusty. Twoja rodzina z pewnością to doceni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja