Steków nie robię z wołowiny. Mam 1000x lepszy przepis
Steki kojarzą ci się od razu z mięsnym daniem? Przepisy wegetariańskie udowadniają, że nawet wołowinę można zastąpić. Dobrze w tej roli sprawdzają się warzywa. To pomysł na znacznie lżejszy i tańszy obiad.
Steki z kalafiora to dobra alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Podobnie jak te z wołowiny, przygotowuje się je bardzo prosto, nie wymagają wielu dodatkowych składników. Jednak w ich przypadku odchodzi przestrzeganie zasad dotyczących wysmażenia. Można je podać z klasycznymi dodatkami obiadowymi, a także po prostu z pieczywem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut
Jakie dania przygotować z kalafiora?
Jeszcze kilka lat temu kalafior kojarzył się najczęściej z jednym daniem. Długo był traktowany po prostu jako dodatek do obiadu lub danie kolacyjne. Wystarczyło go ugotować, a potem podsmażyć na patelni z bułką tartą. Taki sposób na to warzywo wciąż ma wielu fanów. Jednak trzeba przyznać, że ostatnio repertuar dań z kalafiora znacznie się poszerzył. Wykorzystujemy go do sałatek, zup, a nawet zastępujemy nim ryż w risotto czy przygotowujemy spód do pizzy. Można też przygotować z niego steki.
Kalafior i jego właściwości
To, że pojawia się tyle nowych dań bazujących na kalafiorze to na pewno powód do radości. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Należy do tej samej rodziny, co brokuły, jarmuż i kapusta. Badania naukowe potwierdzają, że jedzenie właśnie warzyw kapustnych daje wiele korzyści.
Są przede wszystkim doskonałym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy, a także zawierają dużo witamin, karotenoidów, błonnika, minerałów i związków fenolowych. Kiedy nie brakuje go w naszej diecie, pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Dzięki zawartości antyoksydantów kalafior chroni komórki przed uszkodzeniami i opóźnia procesy starzenia.
Steki z kalafiora - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2-3 łyżki oliwy,
- sól i pieprz do smaku,
- granulowany czosnek,
- papryka w proszku,
- inne ulubione przyprawy do smaku,
- gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.
Sposób przygotowywania:
- Umyj kalafior i pokrój go na grube plastry o grubości około 3 cm.
- Posmaruj plastry oliwą i posyp solą. Smaż na patelni grillowej przez 2 minuty z każdej strony.
- Przełóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posyp przyprawami. Dołóż świeże zioła.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obróć plastry i piecz kolejne 10 minut.
Najlepsze dodatki do steków z kalafiora
Steki z kalafiora warto podawać na liściach szpinaku, rukoli czy sałaty. Pasują do nich proste sosy na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, a także wszelkiego rodzaju pesto czy hummus. Wolisz bardziej tradycyjnie? Podaj steki z ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z młodej kapusty. Twoja rodzina z pewnością to doceni.