Kabanos – kalorie, właściwości, z czym jeść

Kabanos jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, witaminy B6. Robi się z niego sałatki, koreczki i zapieka w cieście francuskim.

Kabanos jako przekąska jest źródłem żelaza i magnezu
Źródło zdjęć: © Fotolia
Agnieszka Krasa

Kabanos – kalorie i właściwości

100 gramów kabanosów wieprzowych ma 328 kalorii. Kabanosy drobiowe są jedynie nieznacznie mniej kaloryczne. Kabanosy nie są więc polecaną na diecie odchudzającej przekąską. Lepiej wybierać warzywa bądź owoce – ta ilość kalorii odpowiada przykładowo bowiem 18 pomidorom lub 10 truskawkom. Kabanosy zawierają dużo białka, ale także tłuszczy nasyconych i sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie, zwalnia tempo przemiany materii oraz zaburza pracę nerek. Kabanosy są dobrym źródłem:

  • potasu, wspierającego funkcjonowanie serca, mózgu, warunkującego sprawne skurcze mięśni oraz ludzką równowagę elektrolitową,
  • magnezu o szerokim spektrum działania, m.in. wspomaga on trawienie, wzmacnia serce i poprawia pamięć,
  • żelaza, dotleniającego mięśnie i zapobiegającego anemii,
  • witaminy B6, odpowiedzialnej za metabolizm białek, trawienie tłuszczy, prace systemów immunologicznego i nerwowego.

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim stanowią atrakcyjną ozdobę stołu z przekąskami. Do przepisu na kabanosy w cieście francuskim można wykorzystać gotowe, mrożone płaty ciasta i dociąć je ostrym nożem według własnych upodobań. Doskonale sprawdzi się również ciasto naleśnikowe bądź drożdżowe. Warto rozsmarować na nim sos musztardowy lub ketczup i obficie posypać je aromatycznymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem, bazylią, estragonem. Pocięte na drobniejsze kawałki lub długie laski kabanosów zawija się ściśle w płaty ciasta francuskiego, dociskając. Po zapieczeniu w piekarniku kabanosy w cieście francuskim smakują wyśmienicie, zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Kabanos - sałatki

Kabanosy doskonale komponują się w sałatkach z innymi wędlinami, a także warzywami strączkowymi, np. odcedzoną fasolą z puszki lub ciecierzycą. Warto również wypróbować połączenie kabanosów z serami – białymi, typu feta lub ser kozi oraz twardymi serami żółtymi, pokrojonymi w kostki. W sałatkach sprawdzą się także ugotowane pierożki tortellini, makaron z zupek chińskich, wydrylowane oliwki, gotowane jajka, marynowane pieczarki i duża ilość aromatycznych przypraw.

Spośród sosów do sałatek z kabanosem zdecydowanie warto postawić na ziołowy dressing, słodki sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy.

Kabanos - koreczki

Koreczki z kabanosem można przygotować na długich gałązkach świeżego rozmarynu, co z pewnością będzie stanowić miłą odmianę od drewnianych bądź plastikowych patyczków i szpatułek. Oprócz kawałków kabanosów wykorzystuje się ponadto szynkę w kostkach, ser, ogórki konserwowe, czosnek w zalewie, paprykę, ananasa, gruszkę, oliwki, marynowane grzyby. Najtwardsze składniki układa się na spodzie koreczków z kabanosem, aby można było ustawić przystawki pionowo. Będą one również ciekawie wyglądać po wbiciu patyczków w twardy owoc, taki jak np. jabłko.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce