Trwa ładowanie...

Kabanos – kalorie, właściwości, z czym jeść

Kabanos jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, witaminy B6. Robi się z niego sałatki, koreczki i zapieka w cieście francuskim.

Kabanos – kalorie, właściwości, z czym jeśćŹródło: Fotolia
dpyyven
dpyyven

Kabanos – kalorie i właściwości

100 gramów kabanosów wieprzowych ma 328 kalorii. Kabanosy drobiowe są jedynie nieznacznie mniej kaloryczne. Kabanosy nie są więc polecaną na diecie odchudzającej przekąską. Lepiej wybierać warzywa bądź owoce – ta ilość kalorii odpowiada przykładowo bowiem 18 pomidorom lub 10 truskawkom. Kabanosy zawierają dużo białka, ale także tłuszczy nasyconych i sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie, zwalnia tempo przemiany materii oraz zaburza pracę nerek. Kabanosy są dobrym źródłem:

  • potasu, wspierającego funkcjonowanie serca, mózgu, warunkującego sprawne skurcze mięśni oraz ludzką równowagę elektrolitową,
  • magnezu o szerokim spektrum działania, m.in. wspomaga on trawienie, wzmacnia serce i poprawia pamięć,
  • żelaza, dotleniającego mięśnie i zapobiegającego anemii,
  • witaminy B6, odpowiedzialnej za metabolizm białek, trawienie tłuszczy, prace systemów immunologicznego i nerwowego.

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim stanowią atrakcyjną ozdobę stołu z przekąskami. Do przepisu na kabanosy w cieście francuskim można wykorzystać gotowe, mrożone płaty ciasta i dociąć je ostrym nożem według własnych upodobań. Doskonale sprawdzi się również ciasto naleśnikowe bądź drożdżowe. Warto rozsmarować na nim sos musztardowy lub ketczup i obficie posypać je aromatycznymi ziołami: rozmarynem, tymiankiem, bazylią, estragonem. Pocięte na drobniejsze kawałki lub długie laski kabanosów zawija się ściśle w płaty ciasta francuskiego, dociskając. Po zapieczeniu w piekarniku kabanosy w cieście francuskim smakują wyśmienicie, zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Kabanos - sałatki

Kabanosy doskonale komponują się w sałatkach z innymi wędlinami, a także warzywami strączkowymi, np. odcedzoną fasolą z puszki lub ciecierzycą. Warto również wypróbować połączenie kabanosów z serami – białymi, typu feta lub ser kozi oraz twardymi serami żółtymi, pokrojonymi w kostki. W sałatkach sprawdzą się także ugotowane pierożki tortellini, makaron z zupek chińskich, wydrylowane oliwki, gotowane jajka, marynowane pieczarki i duża ilość aromatycznych przypraw.

dpyyven

Spośród sosów do sałatek z kabanosem zdecydowanie warto postawić na ziołowy dressing, słodki sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy.

Kabanos - koreczki

Koreczki z kabanosem można przygotować na długich gałązkach świeżego rozmarynu, co z pewnością będzie stanowić miłą odmianę od drewnianych bądź plastikowych patyczków i szpatułek. Oprócz kawałków kabanosów wykorzystuje się ponadto szynkę w kostkach, ser, ogórki konserwowe, czosnek w zalewie, paprykę, ananasa, gruszkę, oliwki, marynowane grzyby. Najtwardsze składniki układa się na spodzie koreczków z kabanosem, aby można było ustawić przystawki pionowo. Będą one również ciekawie wyglądać po wbiciu patyczków w twardy owoc, taki jak np. jabłko.

dpyyven
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpyyven
Więcej tematów