Ananas – zastosowanie w kuchni, właściwości zdrowotne, przepisy

Ananasy to owoce, które leżą w praktycznie każdym markecie i mimo że ich cena może przekroczyć 10 zł (zwłaszcza ananasów BIO), warto za nie zapłacić. Przyjęło się, że ananas to miły i estetyczny prezent dla kogoś bliskiego, ale jego najważniejsze zalety poznamy w kuchni.

Ananas w postaci świeżo zerwanego owocu znajdziemy przede wszystkim w Ameryce Południowej i na Hawajach
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Tomasz Karkuć

Ananas – charakterystyka

Ananas należy do rodziny bromeliowatych i występuje głównie na obszarze Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Mimo że na większości obszarów nie może być uprawiany, jego owoce cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. W Polsce ananasy najlepiej sprzedają się zimą, kiedy z powodu braku owoców sezonowych szukamy pocieszenia w egzotycznych przyjemnościach.

Ponieważ ananas ma wszechstronne zastosowanie, sięgajmy po niego dość regularnie – również z tego powodu, że jest on znakomitą dekoracją dla naszego domu.

Ananas – zastosowanie w kuchni

Właściwie dań z ananasem jest tyle, ile pomysłów. Z jednej strony ananas jest częstym składnikiem fast foodów. Występuje przecież w tzw. pizzy hawajskiej, gdzie świetnie komponuje się z szynką i kukurydzą. Poza tym ananas jest składnikiem popularnych burgerów, w których znajduje się obok wołowiny, a czasem również bekonu. W rozmaitych barach z kuchnią azjatycką można z kolei zamówić specjalnie przyrządzonego kurczaka z ananasem i z ryżem.

Ananasy wbrew pozorom świetnie nadają się więc do rozmaitych mięs, ale nie tylko. Bardzo często znajdują zastosowanie w przeróżnych sałatkach, zarówno bardzo lekkich i delikatnych, jak również tych z dodatkiem mięsa drobiowego i dużej ilości majonezu. Ciekawym pomysłem może okazać się zrobienie sałatki wzorowanej na pizzy hawajskiej, z użyciem niemal tych samych składników.

Ananas – właściwości zdrowotne

Tym, co w ananasie jest najcenniejsze dla naszego zdrowia, jest bromelina. Ten enzym usprawnia trawienie białka przez nasz przewód pokarmowy. Bromelina jest też uważana za bardzo pomocną przy odchudzaniu, jednak w rzeczywistości jest nieco inaczej, gdyż poza trawieniem białka odpowiada też za jego wchłanianie, które się zwiększa. Mimo to ananasy dzięki bromelinie mają silne działanie prozdrowotne i są zalecane np. osobom z miażdżycą czy zapaleniami stawów.

Ananas jest owocem, który ponadto jest idealny dla osób odczuwających przemęczenie i zmagających się z wiecznym uczuciem senności. Witaminy z grupy B, magnez, błonnik, a przede wszystkim ogrom witaminy C – wszystko to znajduje się w ananasie.

Ananas – czy ananasy z puszki są zdrowe?

Ananasy najlepiej spożywać w surowej, nieprzetworzonej postaci. Popularne ananasy w puszce nie tracą wszystkich swoich cennych właściwości, lecz nie stanowią wielkiego wsparcia dla naszego organizmu. Takie ananasy należy raczej traktować w kategoriach nieszkodliwego przysmaku.

Zdarza jednak, że ananasy z puszki mogą być po prostu niezdrowe. Na przykład wtedy, gdy do ich zalewy dodawany jest syrop glukozowo-fruktozowy, powodujący otłuszczanie się naszej wątroby. A także wtedy, gdy puszka z ananasami, którą kupiliśmy, jest rdzawa w środku – oznacza to, że metal został rozłożony przez kwas owocowy z ananasów. Takie ananasy nie nadają się już do spożycia, nawet gdy jeszcze nie minął termin ich ważności.

Ananas - przepisy

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze