Gulasz z kurczaka z dodatkiem dyniowych kluseczek smakuje jeszcze lepiej. Tak łatwo go przygotować
Myślisz, że o gulaszu z kurczaka wiesz już dosłownie wszystko? Połącz go z dyniowymi kluseczkami, a odkryjesz jego potencjał zupełnie na nowo. Rozgrzewające, aromatyczne i przede wszystkim smaczne danie idealnie wpisuje się w jesienne menu. Zresztą przekonaj się sam i jeszcze dziś przygotuj domowy gulasz z naszego przepisu. Lista składników czeka poniżej. Instrukcja krok po kroku znajduje się w wideo.
Składniki na gulasz:
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ½ pora,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ⅓ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 250 g purée dyniowego,
- 1,2 l bulionu,
- 250 g ugotowanego i rozdrobnionego fileta z piersi z kurczaka,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- ⅓ posiekanej natki pietruszki.
Składniki na kluski dyniowe:
- 240 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ⅓ łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 30 g schłodzonego masła,
- 200 g purée dyniowego,
- 1 jajko.
Przydatne informacje:
- Aby przygotować domowe purée dyniowe, postaw na odpowiednią bazę. Za każdym razem wybieraj dynie, które będą miały mięsisty miąższ bez dużej ilości pestek. Co więcej, aby uniknąć efektu wodnistego purée, najlepiej postawić na dynie mączyste. I tu świetnie sprawdzi się zarówno dynia hokkaido, jak i piżmowa.
- Do przepisu należy przygotować też wstępnie kurczaka. Możesz go upiec, albo ugotować. Zanim mięso trafi do garnka z gulaszem, wymaga jeszcze podzielenia na mniejsze kawałki. Aby uzyskać efekt szarpanego kurczaka, podziel mięso na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.
- Mieszanka na dyniowe kluski ma dość klejącą formę, dlatego najłatwiej będzie ci uformować kluski przy pomocy dwóch łyżek, które w szybki i prosty sposób pomogą wydzielać z ciasta pojedyncze porcje klusek.
- Gotowe kawałki wrzucaj od razu do garnka z gotującym się gulaszem. Całość podgrzewaj na palniku do chwili, aż kluski będą idealnie miękkie i wypłyną na powierzchnię. Smacznego.