3 pomysły na owocowe desery z kruchą plecionką. Forma podania od razu zwraca uwagę
Postaw na kombinację sprawdzonych smaków i zaserwuj je w ciekawym wydaniu. Zamiast miseczki czy talerzyka, wybierz słoik. Owocowe deserki zrobisz na bazie ulubionych owoców, dżemu oraz lodów. Idealnym wykończeniem jest kruche ciasto zapieczone w postaci plecionki. Lista składników czeka poniżej. Instrukcja krok po kroku znajduje się w naszym wideo.
Składniki na słoik malinowy:
- 120 g malin świeżych,
- 2 łyżki dżemu malinowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Słoik wiśniowy:
- 100 g wiśni,
- 2 łyżeczki dżemu wiśniowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Słoik brzoskwiniowy:
- 1 brzoskwinia,
- 2 łyżeczki dżemu brzoskwiniowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Dodatkowe składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta kruchego,
- mleko do posmarowania,
- cukier do posypania.
Przydatne informacje:
- Ten przepis to świetne rozwiązanie, aby zużyć resztki dżemu w ciekawy sposób. Nie dość, że nie zmarnujesz ani grama produktu, to możesz dodatkowo wykorzystać potencjał samego słoika.
- Przygotuj i podaj w słoiku owocowy deser. Takie rozwiązanie jest nie tylko wygodne, ale i fajnie się prezentuje. Na pewno na długo zapadnie w pamięci twoich gości.
- Do podzielenia ciasta kruchego na mniejsze paseczki przyda się radełko do pizzy. Z tym kuchennym gadżetem zrobisz to w mgnieniu oka.
- Do wycięcia okrągłych ciasteczek z ciasta kruchego możesz wykorzystać pokrywkę po dżemie lub użyć szklanki.
- Zanim plecionki trafią do piekarnika, każdy element posmaruj delikatnie mlekiem, aby w trakcie pieczenia nabrał złocistych kolorów. Nie zapomnij też posypać ciasteczek cukrem.
- Plecionki z ciasta kruchego piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.