Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm

Jabłka są obecne w wielu przepisach – nie tylko tych deserowych, ale również wytrawnych. Jednak rzadko sięgamy po te suszone. Przypominamy sobie o nich dopiero przed Wigilią, kiedy trzeba przygotować kompot. Tymczasem warto je chrupać na przekąskę.

Suszone jabłka można chrupać zamiast chipsówSuszone jabłka można chrupać zamiast chipsów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Suszone jabłka mogą być świetnym zamiennikiem do chipsów – pokrojone na plasterki mają nawet podobny kształt, a przy tym zawierają wiele wartościowych składników, które wspierają trawienie, odporność i dobrą kondycję organizmu. Jednak to nie znaczy, że można się nimi objadać. Trzeba pamiętać o tym, że suszone owoce mają korzystny wpływ na zdrowie, o ile są spożywane z umiarem.

Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie

Suszone jabłka a metabolizm

Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest wysoka zawartość błonnika, który wspomaga pracę jelit, reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Taka przekąska może przynieść bardzo dobre efekty u osób prowadzących siedzący tryb życia. Dodatkowo błonnik pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i cukru we krwi. To sprawia, że suszone jabłka są polecane osobom dbającym o linię oraz tym, którym zależy na lepszej przemianie materii.

Ale niestety, suszone jabłka zawierają też sporą ilość cukru, który w nadmiarze może obciążać trzustkę, prowadzić do otyłości lub cukrzycy typu 2. Zwłaszcza uważaj na chipsy jabłkowe z marketów. Oprócz owoców mogą zawierać dodatkowy cukier i konserwanty, których można uniknąć, samodzielnie susząc owoce, na przykład w domowym piekarniku.

Wzmocnienie odporności i wsparcie dla serca

Suszone jabłka to nie tylko błonnik, ale także antyoksydanty, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Zawarta w nich kwercetyna wspiera odporność i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca. Dodatkowo potas pomaga regulować ciśnienie krwi, co również korzystnie wpływa na serce.

Ta niepozorna przekąska dostarcza do organizmu witaminę C i witaminy z grupy B, które poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Suszone jabłka zawierają też bor, wspierający zdrowie kości, oraz polifenole, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej.

Jak zrobić suszone jabłka w domu?

Ich przygotowanie jest banalnie proste, ale wymaga czasu. Najłatwiej wrzucić jabłka do suszarki do owoców, ale smaczne plasterki można również wysuszyć w piekarniku.

Pokrój jabłka w cienkie plasterki (możesz zostawić nawet gniazda nasienne) i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Susz przez 3–5 godzin w temperaturze 60–80 stopni Celsjusza przy otwartych drzwiczkach do czasu, aż odparuje z nich prawie cała woda.

Jabłka powinny być suche po dotknięciu, ale nadal elastyczne. Po wystudzeniu przełóż je do szczelnego, zamykanego pojemnika.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza