W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
O niedocenionych warzywach można mówić długo. Niektóre z nich pojawiają się w naszych dietach zdecydowanie za rzadko i dokładnie tak jest w tym przypadku. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba zdrowia, dlatego warto na stałe wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Wielu z nas buraki kojarzą się przede wszystkim z intensywnym, czerwonym kolorem. Oczywiście nie dzieje się tak bez powodu, bo w większości sklepów spotykamy właśnie buraka zwyczajnego, a mało kto wie o istnieniu jego żółtej wersji. Chociaż mniej znana, również jest warta włączenia do diety. Ma delikatniejszy smak, apetyczny kolor, a do tego nie brudzi blatu podczas gotowania.
Domowe przetwory to nie tylko ogórki. Przygotuj włoską giardinierę, a nie pożałujesz
Żółty burak i miażdżyca
Zawarte w żółtym buraku antyoksydanty, takie jak betaksantyna oraz witamina C, chronią naczynia krwionośne przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dodatkowo kwas foliowy wspomaga prawidłowy metabolizm homocysteiny – związku, którego nadmiar zwiększa ryzyko miażdżycy. Ważna jest też duża ilość błonnika, który reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspiera naturalne oczyszczanie organizmu. Przygotowanie żółtego buraka wcale nie jest skomplikowane, więc w prosty sposób możesz zadbać o swoje zdrowie.
Żółty burak ma wpływ na poziom cukru we krwi
Coraz więcej osób boryka się dziś z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2, co wymaga zmiany diety i większej uwagi na to, co trafia na talerz. W takiej sytuacji żółty burak sprawdza się wspaniale, ponieważ chociaż jest naturalnie słodki, nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Zawdzięcza to niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz dużej zawartości błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego. To z kolei oznacza mniejsze wahania glukozy po posiłku i dłuższe uczucie sytości. Dodatkowo zawarte w nim przeciwzapalne związki roślinne, takie jak flawonoidy, mogą wspierać organizm w walce z przewlekłym stanem zapalnym, często towarzyszącym cukrzycy.
Przepis na zupę krem z żółtego buraka
Składniki:
- 2-3 żółte buraki,
- 2 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 papryczka chili,
- pół łyżeczki kurkumy,
- pół łyżeczki tymianku,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Obierz buraki, ziemniaki, cebulę i czosnek, pokrój wszystko na mniejsze kawałki.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, dodaj papryczkę chili i przyprawami.
- Następnie piecz przez ok. 30 minut w 200 stopni Celsjusza, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
- Po upieczeniu przełóż je do garnka, zalej gorącym bulionem, gotuj razem przez 5–10 minut, a potem zblenduj na gładki krem.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład kromką pieczywa.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.