Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku

Kraje Europy Środkowej od lat kojarzyły się głównie z kuchnią sycącą i często dość ciężką. Przechodzą jednak metamorfozę i pokazują, że tradycyjne smaki w nowej odsłonie mogą na nowo zachwycić.

Polskie smaki w nowej odsłonie spod ręki szefaPolskie smaki w nowej odsłonie spod ręki szefa
Źródło zdjęć: © Instagram, Materiały prasowe
Ewa Malinowska

Warszawa, Praga i Budapeszt stały się laboratoriami nowoczesnego fine diningu. To właśnie tutaj szefowie kuchni eksperymentują z lokalnymi przepisami, często przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, pozwalając odkryć je na nowo. Restauracje takie jak NUTA w Polsce, La Degustation Bohême Bourgeoise w Czechach i Salt na Węgrzech udowadniają, że Europa Środkowa ma swój własny, kulinarny sznyt, który można zaprezentować z niebywałą finezją.

Bigos, flaki, dziczyzna. Juror "MasterChefa" Przemysław Klima o najbardziej niedocenionych daniach polskiej kuchni

Nowa odsłona polskich dań

Na czele warszawskiej NUTY stoi Andrea Camastra. Na swoim koncie ma aż osiem gwiazdek Michelin, więc o fine dinningu wie wszystko. Chociaż sam pochodzi z Apulli, to w NUCIE stawia na polskie smaki, ale w zupełnie nowym wydaniu. Pierogi ruskie serwuje w delikatnym cieście dim-sum, typowym dla kuchni chińskiej i okrasza je wędzoną śmietaną. Klasyczny żurek pojawia się w menu nie jako zupa a sos. Aromat jest mocno skondensowany i bogaty — do przygotowania sosu używa się maszyny do robienia perfum. NUTA jako pierwsza wprowadziła także pairing z rodzimymi, polskimi winami.

Szef Camastra w czasie pracy
Szef Camastra w czasie pracy © Materiały prasowe | Edward Trzeciakiewicz

Praga stawia na dziczyznę

W jednej z zabytkowych kamienni w Pradze znajduje się nagrodzona gwiazdką Michelin La Degustation Bohême Bourgeoise. Szef kuchni Marco Christov tworzy tu menu degustacyjne czerpiące z tradycyjnej czeskiej kuchni, ale podanej w nowoczesnej, eleganckiej odsłonie. Sezonowe produkty pochodzą od lokalnych rolników, myśliwych i zbieraczy, a sposób uprawy i hodowli, w szczególności to, czym zwierzęta były karmione, ma tu ogromne znaczenie. Stawia tutaj na dziczyznę. Goście mogą spróbować królika w musztardzie czy też skusić się na pstrąga z koprem i śmietaną.

Budapeszt korzysta z lokalnych produktów

W centrum Budapesztu, w butikowym hotelu Rum, znajdziemy kameralną restaurację Salt, wyróżnioną zarówno gwiazdką Michelin, jak i Zieloną Gwiazdką za zaangażowanie w zrównoważoną gastronomię. Szef kuchni Szilárd Tóth serwuje tu 14-daniowe menu degustacyjne, które łączy klasyczne węgierskie receptury z nowoczesnymi technikami. Restauracja opiera się na lokalnych i organicznych składnikach, z których wiele pochodzi jest z pól i lasów regionu Szatmár.

Półki Salt wypełnione są słoikami z domowymi przetworami, a masło, smalec i szynka z Mangalitsy, słynnej węgierskiej świni, powstają na miejscu.

Europa Środkowa nową kulinarną perłą

NUTA, La Degustation Bohême Bourgeoise i Salt to restauracje, które wyznaczają nowy kierunek w gastronomii Europy Środkowej. Sięgają do kulinarnej tożsamości swojego kraju, ale nadają jej nową, wizjonerską perspektywę. Warszawa, Praga i Budapeszt stają się obowiązkowymi przystankami w podróży, w której smak łączy się z doświadczeniem lokalności i kultury.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza