Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną

Jedna łyżeczka tu, jedna łyżeczka tam, a potem okazuje się, że rocznie wychodzi nawet 45 kg. Pomimo apelów dietetyków, ilość spożywanego cukru w Polsce z roku na rok rośnie. Zrezygnowanie ze słodkiej herbaty lub kawy to pierwszy krok, ale okazuje się, że to nie wystarczy.

Dosładzane napoje to pierwsza rzecz, z której warto zrezygnowaćDosładzane napoje to pierwsza rzecz, z której warto zrezygnować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Cukier pojawia się nie tylko w słodyczach, ale także w produktach, w których często się go nie spodziewamy, takich jak płatki śniadaniowe, keczup czy hamburger. Specjalista od leczenia otyłości, prof. Paweł Bogdański z Poznania zauważa, że chociaż ilość spożywanego nieprzetworzonego cukru spadła w ostatnich latach, to znacznie wzrosło spożycie cukrów prostych w produktach przetworzonych.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Spożycie cukru wzrosło o 6 kg rocznie

Niektórym trudno w to uwierzyć, że pomimo większej świadomości Polaków na temat zdrowego odżywania, ilość spożywanego cukru z roku na rok rośnie. Trudno analizować sytuację na bieżąco, ale można wyciągać wnioski z danych, do których mamy dostęp:

"Według raportu NFZ z 2019 roku Cukier i otyłość – konsekwencje rocznie zjadamy 44,5 kilogramów cukru [dane za 2017 rok], czyli o ponad 6 kilogramów więcej niż w 2008 roku [co prawda, spada zużycie "czystego" cukru, ale wzrasta jego występowanie w innych produktach, jak przetwory owocowe, zbożowe, produkty mleczne, napoje owocowe – przy. red]." – wypowiedź profesora Bogdańskiego przytacza Beata Szady w artykule "Nie odchudzaj, tylko lecz", magazyn Pismo (5.02.2025).

Wychodzi na to, że chociaż ograniczamy cukier w przygotowywanych przez siebie napojach i potrawach w domu, cały czas kupujemy produkty, które zawierają znacznie więcej cukru niż kiedyś.

Cukier niejedno ma imię

Obfitość produktów dostępnych na rynku może przyprawić o zawrót głowy, a producenci uchylają się od odpowiedzialności. W końcu to klient – konsument samodzielnie decyduje o tym, jakie produkty wkłada do koszyka i podaje codziennie swojej rodzinie. Jednak nie wszystko jest takie oczywiste. Profesor Bogdański zwraca uwagę na tzw. cukier ukryty:

"Przemysł spożywczy dodaje ogromne ilości cukru do żywności, aby zwiększyć jej atrakcyjność smakową dla konsumentów. My często nawet nie mamy świadomości, że jedząc coś, spożywamy jednocześnie cukier" – zaznacza w wypowiedzi dla PAP (za: naukawpolsce.pl)

W dalszej części wymienia, pod jakimi nazwami w składzie produktów "ukrywa się" cukier. Okazuje się, że lista jest naprawdę obszerna. Kiedy cukier pojawia się pod swoją wszystkim dobrze znaną nazwą, sprawa jest klarowna. Jednak gdy jest oznaczony jako: "glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, ale też syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier buraczany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, owocowy", konsument może już stracić czujność.

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia

Glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, ale według zaleceń WHO ilość cukrów prostych nie powinna przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego, przy czym optymalna ilość to 5 proc. Dla przeciętnej osoby dorosłej wynosi ok. 25–50 g dziennie – co można przeliczyć na 5–10 łyżeczek. Tymczasem z danych wynika, że codziennie zjadamy ok. 20 łyżeczek cukru, czyli dwa razy więcej niż przewiduje maksymalna dopuszczalna norma.

Jak nadmiar cukru wpływa na organizm?

Zbyt duża ilość cukru w diecie szybko odbija się na zdrowiu i samopoczuciu. Już w krótkim czasie możemy odczuć spadek energii, trudności z koncentracją, wahania nastroju czy problemy ze snem. Jeśli taki sposób odżywiania utrzymuje się dłużej, organizm zaczyna ponosić poważniejsze konsekwencje.

Nadmiar cukru obciąża trzustkę i zwiększa ryzyko insulinooporności oraz cukrzycy typu 2. Sprzyja także nadwadze i chorobom serca, takim jak zawał czy udar. Cukier przyspiesza starzenie się organizmu, pogarsza kondycję skóry i może zaburzać pracę jelit. Wpływa też na gospodarkę hormonalną – przede wszystkim na insulinę i hormony związane z odczuwaniem głodu i sytości.

Jak ograniczyć cukier w diecie?

To, co możemy zrobić, to przede wszystkim uważnie czytać etykiety i szukać składników nie tylko oznaczonych jako "cukier" czy "glukoza", ale także ukrytych pod mniej powszechnymi terminami. Warto, chociaż częściowo, zrezygnować z produktów przetworzonych na rzecz świeżych owoców i warzyw, z których można samodzielnie przygotować sos do makaronu, powidła do naleśników, a nawet keczup.

Zdrowa dieta powinna być również bogata w błonnik, który hamuje proces wchłaniania glukozy do krwi, dzięki czemu cukier uwalniany jest do organizmu bardziej stopniowo. W ten sposób efekt pobudzenia jest bardziej długotrwały, a trzustka nie musi produkować nadwyżki insuliny.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce