Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Często podczas zakupów spożywczych kierujemy się ceną. Kiedy mamy do wyboru czerwoną i zieloną paprykę, decydujemy się na tańszą, bo zakładamy, że różnią się one tylko kolorem. Dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Jakub Mauricz wyjaśnia, że różnic jest o wiele więcej. Czy to oznacza, że dajemy się nabijać w butelkę?
Papryka występująca w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym jest tak częstym obrazkiem w marketach i na straganach, że mało kto się nad nią zastanawia. A jednak ta w zielonym kolorze zazwyczaj jest tańsza od czerwonej lub żółtej. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest i jak spożywanie zielonej papryki wpływa na organizm.
Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować
Dlaczego zielona papryka ma najniższą cenę?
Odpowiedź na to pytanie jest proste – zielona papryka to po prostu niedojrzała papryka czerwona lub żółta. Gdyby nie została zerwana, z czasem zmieniłaby kolor.
- Zielona papryka jest tańsza, ponieważ producenci zrywają ją, zanim zdąży dojrzeć. To po prostu niedojrzała wersja papryki czerwonej lub żółtej. Zrywanie jej wcześniej pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale niestety oznacza to, że kupujemy produkt, który nie osiągnął pełni swoich wartości odżywczych - tłumaczy Jakub Mauricz.
Sprzedawanie zielonej papryki jest bardzo korzystne dla producentów, ponieważ nie muszą czekać, aż warzywo dojrzeje. Jednak wartości odżywcze w takiej papryce również nie są kompletne. A może po prostu są inne? Porównajmy zawartość witamin, błonnika, minerałów i antyoksydantów w zielonej i czerwonej papryce.
Wartości odżywczej zielonej papryki
To nie jest tak, że zielona papryka jest całkowicie pozbawiona wartości. Zawiera sporo witaminy C, choć o wiele mniej niż papryki w pełni dojrzałe. Jest również dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, ale jej profil składników odżywczych nie jest jeszcze tak bogaty, ponieważ proces dojrzewania nie został zakończony.
Dla porównania czerwona papryka zawiera nawet dwa razy więcej witaminy C niż zielona oraz jest o wiele bogatsza w beta-karoten, który nie tylko nadaje jej intensywną barwę, ale także wspiera wzrok, skórę oraz układ odpornościowy tych, którzy ją spożywają.
- Czerwona papryka może mieć nawet dwa lub trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona - mówi dietetyk w nagraniu, jakie opublikował na Instagramie.
Możliwe przykre dolegliwości
Jednak na tym nie kończy się krytyka zielonej papryki. Jakub Mauricz zwraca uwagę na możliwe nieprzyjemne konsekwencje jej spożywania.
- Niedojrzałe warzywa, takie jak zielona papryka, mogą powodować dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym - ostrzega.
Szybka potrzeba wizyty w toalecie po zjedzeniu zielonej papryki może wynikać z różnych przyczyn, w tym indywidualnej wrażliwości układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest też inna struktura błonnika oraz niedojrzałość ścian komórkowych. Włókna w zielonej papryce są twardsze, dlatego mogą być trudniejsze do strawienia. Ponadto papryka w tym kolorze zawiera więcej alkaloidów, które powodują nie tylko charakterystyczną goryczkę, ale także mogą podrażniać żołądek i powodować zgagę.
Czy są jakieś plusy spożywania zielonej papryki?
Zielona papryka nie jest zupełnie pozbawiona zalet. W niektórych potrawach, na przykład w gulaszach, sprawdza się nawet bardziej niż dojrzalsze warzywa. Zaletą może być także niższa zawartość cukrów prostych, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej i chorujących na cukrzycę typu 2.