WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega

Często podczas zakupów spożywczych kierujemy się ceną. Kiedy mamy do wyboru czerwoną i zieloną paprykę, decydujemy się na tańszą, bo zakładamy, że różnią się one tylko kolorem. Dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Jakub Mauricz wyjaśnia, że różnic jest o wiele więcej. Czy to oznacza, że dajemy się nabijać w butelkę?

Nie bez powodu zielona papryka jest tańsza od innychNie bez powodu zielona papryka jest tańsza od innych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Papryka występująca w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym jest tak częstym obrazkiem w marketach i na straganach, że mało kto się nad nią zastanawia. A jednak ta w zielonym kolorze zazwyczaj jest tańsza od czerwonej lub żółtej. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest i jak spożywanie zielonej papryki wpływa na organizm.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Dlaczego zielona papryka ma najniższą cenę?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – zielona papryka to po prostu niedojrzała papryka czerwona lub żółta. Gdyby nie została zerwana, z czasem zmieniłaby kolor.

- Zielona papryka jest tańsza, ponieważ producenci zrywają ją, zanim zdąży dojrzeć. To po prostu niedojrzała wersja papryki czerwonej lub żółtej. Zrywanie jej wcześniej pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale niestety oznacza to, że kupujemy produkt, który nie osiągnął pełni swoich wartości odżywczych - tłumaczy Jakub Mauricz.

Sprzedawanie zielonej papryki jest bardzo korzystne dla producentów, ponieważ nie muszą czekać, aż warzywo dojrzeje. Jednak wartości odżywcze w takiej papryce również nie są kompletne. A może po prostu są inne? Porównajmy zawartość witamin, błonnika, minerałów i antyoksydantów w zielonej i czerwonej papryce.

Wartości odżywczej zielonej papryki

To nie jest tak, że zielona papryka jest całkowicie pozbawiona wartości. Zawiera sporo witaminy C, choć o wiele mniej niż papryki w pełni dojrzałe. Jest również dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, ale jej profil składników odżywczych nie jest jeszcze tak bogaty, ponieważ proces dojrzewania nie został zakończony.

Dla porównania czerwona papryka zawiera nawet dwa razy więcej witaminy C niż zielona oraz jest o wiele bogatsza w beta-karoten, który nie tylko nadaje jej intensywną barwę, ale także wspiera wzrok, skórę oraz układ odpornościowy tych, którzy ją spożywają.

- Czerwona papryka może mieć nawet dwa lub trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona - mówi dietetyk w nagraniu, jakie opublikował na Instagramie.

Możliwe przykre dolegliwości

Jednak na tym nie kończy się krytyka zielonej papryki. Jakub Mauricz zwraca uwagę na możliwe nieprzyjemne konsekwencje jej spożywania.

- Niedojrzałe warzywa, takie jak zielona papryka, mogą powodować dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym - ostrzega.

Szybka potrzeba wizyty w toalecie po zjedzeniu zielonej papryki może wynikać z różnych przyczyn, w tym indywidualnej wrażliwości układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest też inna struktura błonnika oraz niedojrzałość ścian komórkowych. Włókna w zielonej papryce są twardsze, dlatego mogą być trudniejsze do strawienia. Ponadto papryka w tym kolorze zawiera więcej alkaloidów, które powodują nie tylko charakterystyczną goryczkę, ale także mogą podrażniać żołądek i powodować zgagę.

Czy są jakieś plusy spożywania zielonej papryki?

Zielona papryka nie jest zupełnie pozbawiona zalet. W niektórych potrawach, na przykład w gulaszach, sprawdza się nawet bardziej niż dojrzalsze warzywa. Zaletą może być także niższa zawartość cukrów prostych, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej i chorujących na cukrzycę typu 2.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza