Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega

Często podczas zakupów spożywczych kierujemy się ceną. Kiedy mamy do wyboru czerwoną i zieloną paprykę, decydujemy się na tańszą, bo zakładamy, że różnią się one tylko kolorem. Dietetyk i promotor zdrowego odżywiania Jakub Mauricz wyjaśnia, że różnic jest o wiele więcej. Czy to oznacza, że dajemy się nabijać w butelkę?

Nie bez powodu zielona papryka jest tańsza od innychNie bez powodu zielona papryka jest tańsza od innych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Papryka występująca w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym jest tak częstym obrazkiem w marketach i na straganach, że mało kto się nad nią zastanawia. A jednak ta w zielonym kolorze zazwyczaj jest tańsza od czerwonej lub żółtej. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego tak jest i jak spożywanie zielonej papryki wpływa na organizm.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Dlaczego zielona papryka ma najniższą cenę?

Odpowiedź na to pytanie jest proste – zielona papryka to po prostu niedojrzała papryka czerwona lub żółta. Gdyby nie została zerwana, z czasem zmieniłaby kolor.

- Zielona papryka jest tańsza, ponieważ producenci zrywają ją, zanim zdąży dojrzeć. To po prostu niedojrzała wersja papryki czerwonej lub żółtej. Zrywanie jej wcześniej pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale niestety oznacza to, że kupujemy produkt, który nie osiągnął pełni swoich wartości odżywczych - tłumaczy Jakub Mauricz.

Sprzedawanie zielonej papryki jest bardzo korzystne dla producentów, ponieważ nie muszą czekać, aż warzywo dojrzeje. Jednak wartości odżywcze w takiej papryce również nie są kompletne. A może po prostu są inne? Porównajmy zawartość witamin, błonnika, minerałów i antyoksydantów w zielonej i czerwonej papryce.

Wartości odżywczej zielonej papryki

To nie jest tak, że zielona papryka jest całkowicie pozbawiona wartości. Zawiera sporo witaminy C, choć o wiele mniej niż papryki w pełni dojrzałe. Jest również dobrym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, ale jej profil składników odżywczych nie jest jeszcze tak bogaty, ponieważ proces dojrzewania nie został zakończony.

Dla porównania czerwona papryka zawiera nawet dwa razy więcej witaminy C niż zielona oraz jest o wiele bogatsza w beta-karoten, który nie tylko nadaje jej intensywną barwę, ale także wspiera wzrok, skórę oraz układ odpornościowy tych, którzy ją spożywają.

- Czerwona papryka może mieć nawet dwa lub trzy razy więcej antyoksydantów niż zielona - mówi dietetyk w nagraniu, jakie opublikował na Instagramie.

Możliwe przykre dolegliwości

Jednak na tym nie kończy się krytyka zielonej papryki. Jakub Mauricz zwraca uwagę na możliwe nieprzyjemne konsekwencje jej spożywania.

- Niedojrzałe warzywa, takie jak zielona papryka, mogą powodować dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym - ostrzega.

Szybka potrzeba wizyty w toalecie po zjedzeniu zielonej papryki może wynikać z różnych przyczyn, w tym indywidualnej wrażliwości układu pokarmowego. Nie bez znaczenia jest też inna struktura błonnika oraz niedojrzałość ścian komórkowych. Włókna w zielonej papryce są twardsze, dlatego mogą być trudniejsze do strawienia. Ponadto papryka w tym kolorze zawiera więcej alkaloidów, które powodują nie tylko charakterystyczną goryczkę, ale także mogą podrażniać żołądek i powodować zgagę.

Czy są jakieś plusy spożywania zielonej papryki?

Zielona papryka nie jest zupełnie pozbawiona zalet. W niektórych potrawach, na przykład w gulaszach, sprawdza się nawet bardziej niż dojrzalsze warzywa. Zaletą może być także niższa zawartość cukrów prostych, co jest ważne dla osób na diecie odchudzającej i chorujących na cukrzycę typu 2.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną