WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości

Większość Polaków codziennie sięga po jajka, nie zdając sobie sprawy, że prosty błąd podczas ich gotowania może sprawić, że stracą niemal wszystkie cenne wartości odżywcze. Choć dla wielu twardo ugotowane jajko to śniadaniowy klasyk, sposób przygotowania ma ogromne znaczenie dla zdrowia i jakości posiłku.

Jak prawidłowo gotować jajka?Jak prawidłowo gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roovi
Karol Wiak

Jajka pojawiają się na naszych stołach w różnych formach. Jednak nie każdy wie, że zbyt długie gotowanie może negatywnie wpłynąć na ich jakość. Eksperci ostrzegają przed tym powszechnym błędem.

Zbyt długie gotowanie jajek - dlaczego to błąd?

Najczęściej popełnianym błędem jest gotowanie jajek przez 10-15 minut. W efekcie żółtko staje się suche, a wokół niego pojawia się zielona obwódka. To znak, że doszło do niekorzystnej reakcji chemicznej.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Aby uzyskać idealne jajka na twardo, należy gotować je przez 8-9 minut. Wersja na miękko wymaga jedynie 4-5 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu warto przełożyć jajka do zimnej wody, co zatrzyma proces gotowania.

Błędy popełniane przy gotowaniu jajek

Nie należy wrzucać zimnych jajek prosto z lodówki do wrzątku. Nagła zmiana temperatury może spowodować pęknięcie skorupki i wypłynięcie białka. Najlepiej pozostawić jajka w temperaturze pokojowej przez pół godziny przed gotowaniem.

Ważna jest także jakość jajek oraz ich ilość. Jajka najlepiej spożyć w ciągu 3-4 dni od ugotowania. Dłuższe przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, nawet jeśli zostały przygotowane prawidłowo.

Jajka to źródło wielu witamin, dobrych tłuszczów i białka. Jednak ich wartości odżywcze można łatwo stracić przez nieprawidłowe gotowanie. Warto więc zwrócić uwagę na czas i sposób przygotowania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza