WAŻNE
TERAZ

MSWiA potwierdza incydent. Rosyjski kuter przy rurociągu

Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości

Większość Polaków codziennie sięga po jajka, nie zdając sobie sprawy, że prosty błąd podczas ich gotowania może sprawić, że stracą niemal wszystkie cenne wartości odżywcze. Choć dla wielu twardo ugotowane jajko to śniadaniowy klasyk, sposób przygotowania ma ogromne znaczenie dla zdrowia i jakości posiłku.

Jak prawidłowo gotować jajka?Jak prawidłowo gotować jajka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Roovi
Karol Wiak

Jajka pojawiają się na naszych stołach w różnych formach. Jednak nie każdy wie, że zbyt długie gotowanie może negatywnie wpłynąć na ich jakość. Eksperci ostrzegają przed tym powszechnym błędem.

Zbyt długie gotowanie jajek - dlaczego to błąd?

Najczęściej popełnianym błędem jest gotowanie jajek przez 10-15 minut. W efekcie żółtko staje się suche, a wokół niego pojawia się zielona obwódka. To znak, że doszło do niekorzystnej reakcji chemicznej.

Chrupiące trójkąciki z papieru ryżowego. W środku czekają pyszne dodatki

Aby uzyskać idealne jajka na twardo, należy gotować je przez 8-9 minut. Wersja na miękko wymaga jedynie 4-5 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu warto przełożyć jajka do zimnej wody, co zatrzyma proces gotowania.

Błędy popełniane przy gotowaniu jajek

Nie należy wrzucać zimnych jajek prosto z lodówki do wrzątku. Nagła zmiana temperatury może spowodować pęknięcie skorupki i wypłynięcie białka. Najlepiej pozostawić jajka w temperaturze pokojowej przez pół godziny przed gotowaniem.

Ważna jest także jakość jajek oraz ich ilość. Jajka najlepiej spożyć w ciągu 3-4 dni od ugotowania. Dłuższe przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, nawet jeśli zostały przygotowane prawidłowo.

Jajka to źródło wielu witamin, dobrych tłuszczów i białka. Jednak ich wartości odżywcze można łatwo stracić przez nieprawidłowe gotowanie. Warto więc zwrócić uwagę na czas i sposób przygotowania.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
Co ile powinno się myć lodówkę? Większość robi to za rzadko i w nieodpowiedni sposób
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami