Wśród domowych przetworów nie może zabraknąć sałatki z pomidorów. Z naszym przepisem jej przygotowanie będzie proste, szybkie i przyjemne. Pamiętaj tylko, aby wykorzystać pomidory najlepszej jakości. Muszą być dojrzałe, twarde i bez żadnych uszkodzeń. Lista składników czeka poniżej. Instrukcję krok po kroku znajdziesz w wideo.
Główne składniki:
- 1,2 kg pomidorów (luna, roma),
- 1 cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek koperku,
- 8 ząbków czosnku,
- 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach.
Zalewa:
- 1 litr wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki soli do przetworów,
- ¼ szklanki octu 10 proc.,
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Przydatne informacje:
- Do przepisu świetnie sprawdzą się pomidory z odmiany Roma lub Luna. Są twarde i mięsiste, dzięki czemu masz pewność, że w trakcie przygotowania i przechowywania domowych przetworów nie rozpadną się na mniejsze kawałki. Wręcz przeciwnie po wyjęciu ze słoika nadal będą miały swój pierwotny kształt.
- Po umieszczeniu wszystkich składników w słoiku szczelnie je zamknij i odstaw na 3-4 dni.
- Do przygotowania domowych przetworów wykorzystałem 3 słoiki o pojemności 550 ml.