To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami

Policzki wołowe wracają do łask dzięki szefom kuchni. To mięso jest nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze. Dlaczego warto po nie sięgnąć i co przygotować z tego rodzaju wołowiny na obiad?

Policzki wołowe warto włączyć do swojej dietyPoliczki wołowe warto włączyć do swojej diety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karol Wiak

Policzki wołowe to mięso pozyskiwane z mięśni policzkowych krowy. Przez lata były niedoceniane i zaliczane do tzw. piątej ćwiartki, podobnie jak ogon czy podroby.

Można je dostać tylko w dobrych restauracjach, bo wielu kucharzy obawia się przygotowywania tego rodzaju wołowiny, uznając je za trudne w obróbce. Jednak, jak podkreśla Gordon Ramsay, wystarczy odpowiednie podejście, by uzyskać doskonały efekt. Mięso wymaga długiego gotowania – ok. 3 godzin, choć w szybkowarze czas ten skraca się do 45 minut.

Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Właściwości i wartości odżywcze policzków wołowych

Policzki wołowe są źródłem pełnowartościowego białka oraz aminokwasów egzogennych. Zawierają także cynk i żelazo hemowe, które jest najlepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Regularne spożywanie żelaza pomaga zapobiegać anemii i zmęczeniu.

Mięso to dostarcza również witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy i produkcję czerwonych krwinek. Policzki wołowe są dość chude, a obecność tkanki łącznej po ugotowaniu zapewnia miękkość i cenny kolagen, korzystny dla stawów.

Charakterystyczny smak policzków wołowych wynika z dużej ilości kolagenu, który nadaje im delikatność i lekko kleistą konsystencję. 100 g ugotowanego mięsa to ok. 145 kcal, a niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi.

Wartości odżywcze policzków wołowych są zbliżone do polędwicy wołowej, choć ta druga jest nawet trzykrotnie droższa. To sprawia, że policzki wołowe stają się coraz popularniejszym wyborem na domowy obiad.

Policzki wołowe w kuchni - co z nich przygotować?

Policzki wołowe to mięso soczyste i pełne smaku, ale które najlepiej sprawdza się w długim gotowaniu. Można je przygotować duszone w czerwonym winie z warzywami, co daje aromatyczne, rozpływające się w ustach danie.

Świetnie nadają się też do gulaszu lub jako składnik zup jednogarnkowych. Można je piec w niskiej temperaturze, aby zachowały miękkość i naturalny smak, a podane z puree ziemniaczanym lub kaszą stają się wykwintnym, domowym posiłkiem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce