Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka

Ten rodzaj mięsa często pojawia się w książkach historycznych i literaturze. Pieczenie z dzikiego wówczas ptaka zajmowały honorowe miejsce na dworskim stole. Potrawa była oznaką prestiżu i uhonorowaniem umiejętności łowieckiej. Dziś również uchodzi za rarytas – cena tuszki potrafi być wysoka, ale w zamian otrzymujemy mięso o wyjątkowych walorach smakowych i odżywczych.

W dawnej kuchni dworskiej to mięso zajmowało szczególną pozycjęW dawnej kuchni dworskiej to mięso zajmowało szczególną pozycję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Współczesna dieta często obfituje w tłuste mięsa, które nie zawsze służą zdrowiu. Zwierzęta hodowane na fermach są poddawane intensywnemu tuczeniu, czego objawem są między innymi białe paski w mięsie kurczaka. Niskiej jakość karma, brak dostępu do słońca i ruchu na świeżym powietrzu ma odbicie w składzie mięsa – często przejawia się większą ilością tkanki tłuszczowej. Zdrowszą alternatywą dla kurczaka może być mięso z bażanta, którego hodowle odbywają się w warunkach zbliżonych do naturalnych.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Wartości odżywcze mięsa

Mięso z bażanta wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu – w 100 g znajduje się zaledwie 2–4 g tłuszczu. To znacznie mniej niż w przypadku mięsa drobiowego czy wieprzowego. Jednocześnie bażant zawiera dużo więcej białka – ok. 25 g w 100 g mięsa. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor i magnez.

Chociaż mięso dzikiego ptaka jest uważane za zdrowsze niż to, które pochodzi z hodowli, warto mieć na uwadze to, że tuszka z odstrzału może zawierać podwyższony poziom ołowiu, pochodzącego ze śrutu. Wobec tego mało hodowle ekologiczne wydają się lepszym wyborem.

Jak wyglądają hodowle bażantów w Polsce?

W Polsce nadal bażanty są gatunkiem łownym, ale w praktyce w znacznej mierze pochodzą z hodowli zamkniętych. W sezonie łowieckim koguty bażanta, ponieważ polowanie na kury jest zabronione, są wypuszczane z hodowli, aby populacja bażantów nie ucierpiała. Sezon łowiecki na bażanta trwa od 1 października do końca lutego. Wtedy ceny za mięso są najniższe w roku.

Cena za mięso bażanta

W sklepach internetowych można kupić mrożone tuszki z bażanta, które średnio ważą od 0,8 do 1,2 kg, w cenie od 55 do 70 zł za sztukę. Świeży bażant jest dostępny tylko w sezonie jesienno-zimowym – wtedy ceny w zależności od miejsca sprzedaży wahają się od ok. 50 do ponad 100 zł za sztukę. Droższe są piersi z bażanta, których ceny zaczynają się od 85 zł za kilogram. W porównaniu z mięsem kurczaka, którego kupimy za ok. 20 złotych, przebitka jest bardzo wysoka.

Dlatego wiele osób staje przed dylematem – czy zapłacić więcej za mięso wyższej jakości, czy wybrać bardziej ekonomiczne rozwiązania. Złotym środkiem może być ograniczenie ilości spożywanego mięsa na rzecz bardziej jakościowych gatunków. W przypadku bażanta zdecydowanie płacimy za jakość. Hodowle bażantów trudno porównywać do wielkich przemysłowych ferm drobiu. Bażanty żywią się głównie ziarnem, owadami i roślinami, co przekłada się na czysty skład mięsa i brak sztucznych dodatków. To ważny argument dla osób szukających produktów ekologicznych i naturalnych.

Jak przygotować pieczonego bażanta?

Trzeba zaznaczyć, że nie jest to mięso łatwe do przygotowania. Piersi wymagają pieczenia w niskiej temperaturze, a w przypadku udek, które zawierają więcej kolagenu, sprawdza się dłuższe duszenie pod przykryciem. Może przygotować również rosół z bażanta. Pieczone mięso bardzo dobrze się komponuje z jałowcem, winem i warzywami korzeniowymi. Poniżej przepis na pieczonego bażanta w całości.

Składniki:

  • 1 bażant,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 szklanka białego wina,
  • opcjonalnie: boczek wędzony w plastrach.

Sposób przygotowania:

  1. Bażanta dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka włóż rozmaryn i łyżkę masła.
  2. Na wierzchu ułóż plastry boczku, jeśli chcesz, aby mięso wyszło bardziej soczyste, i drugą porcję masła w cienkich płatkach.
  3. Tak przygotowaną tuszkę bażanta przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej winem.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50–60 minut, polewając mięso sosem, który utworzy się na dnie brytfanny, co 15 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i poczekaj 10 min, zanim pokroisz bażanta na porcje.

Wybrane dla Ciebie

W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie