Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka

Ten rodzaj mięsa często pojawia się w książkach historycznych i literaturze. Pieczenie z dzikiego wówczas ptaka zajmowały honorowe miejsce na dworskim stole. Potrawa była oznaką prestiżu i uhonorowaniem umiejętności łowieckiej. Dziś również uchodzi za rarytas – cena tuszki potrafi być wysoka, ale w zamian otrzymujemy mięso o wyjątkowych walorach smakowych i odżywczych.

W dawnej kuchni dworskiej to mięso zajmowało szczególną pozycjęW dawnej kuchni dworskiej to mięso zajmowało szczególną pozycję
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Współczesna dieta często obfituje w tłuste mięsa, które nie zawsze służą zdrowiu. Zwierzęta hodowane na fermach są poddawane intensywnemu tuczeniu, czego objawem są między innymi białe paski w mięsie kurczaka. Niskiej jakość karma, brak dostępu do słońca i ruchu na świeżym powietrzu ma odbicie w składzie mięsa – często przejawia się większą ilością tkanki tłuszczowej. Zdrowszą alternatywą dla kurczaka może być mięso z bażanta, którego hodowle odbywają się w warunkach zbliżonych do naturalnych.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Wartości odżywcze mięsa

Mięso z bażanta wyróżnia się bardzo niską zawartością tłuszczu – w 100 g znajduje się zaledwie 2–4 g tłuszczu. To znacznie mniej niż w przypadku mięsa drobiowego czy wieprzowego. Jednocześnie bażant zawiera dużo więcej białka – ok. 25 g w 100 g mięsa. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor i magnez.

Chociaż mięso dzikiego ptaka jest uważane za zdrowsze niż to, które pochodzi z hodowli, warto mieć na uwadze to, że tuszka z odstrzału może zawierać podwyższony poziom ołowiu, pochodzącego ze śrutu. Wobec tego mało hodowle ekologiczne wydają się lepszym wyborem.

Jak wyglądają hodowle bażantów w Polsce?

W Polsce nadal bażanty są gatunkiem łownym, ale w praktyce w znacznej mierze pochodzą z hodowli zamkniętych. W sezonie łowieckim koguty bażanta, ponieważ polowanie na kury jest zabronione, są wypuszczane z hodowli, aby populacja bażantów nie ucierpiała. Sezon łowiecki na bażanta trwa od 1 października do końca lutego. Wtedy ceny za mięso są najniższe w roku.

Cena za mięso bażanta

W sklepach internetowych można kupić mrożone tuszki z bażanta, które średnio ważą od 0,8 do 1,2 kg, w cenie od 55 do 70 zł za sztukę. Świeży bażant jest dostępny tylko w sezonie jesienno-zimowym – wtedy ceny w zależności od miejsca sprzedaży wahają się od ok. 50 do ponad 100 zł za sztukę. Droższe są piersi z bażanta, których ceny zaczynają się od 85 zł za kilogram. W porównaniu z mięsem kurczaka, którego kupimy za ok. 20 złotych, przebitka jest bardzo wysoka.

Dlatego wiele osób staje przed dylematem – czy zapłacić więcej za mięso wyższej jakości, czy wybrać bardziej ekonomiczne rozwiązania. Złotym środkiem może być ograniczenie ilości spożywanego mięsa na rzecz bardziej jakościowych gatunków. W przypadku bażanta zdecydowanie płacimy za jakość. Hodowle bażantów trudno porównywać do wielkich przemysłowych ferm drobiu. Bażanty żywią się głównie ziarnem, owadami i roślinami, co przekłada się na czysty skład mięsa i brak sztucznych dodatków. To ważny argument dla osób szukających produktów ekologicznych i naturalnych.

Jak przygotować pieczonego bażanta?

Trzeba zaznaczyć, że nie jest to mięso łatwe do przygotowania. Piersi wymagają pieczenia w niskiej temperaturze, a w przypadku udek, które zawierają więcej kolagenu, sprawdza się dłuższe duszenie pod przykryciem. Może przygotować również rosół z bażanta. Pieczone mięso bardzo dobrze się komponuje z jałowcem, winem i warzywami korzeniowymi. Poniżej przepis na pieczonego bażanta w całości.

Składniki:

  • 1 bażant,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 szklanka białego wina,
  • opcjonalnie: boczek wędzony w plastrach.

Sposób przygotowania:

  1. Bażanta dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka włóż rozmaryn i łyżkę masła.
  2. Na wierzchu ułóż plastry boczku, jeśli chcesz, aby mięso wyszło bardziej soczyste, i drugą porcję masła w cienkich płatkach.
  3. Tak przygotowaną tuszkę bażanta przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej winem.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 50–60 minut, polewając mięso sosem, który utworzy się na dnie brytfanny, co 15 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij mięso z piekarnika i poczekaj 10 min, zanim pokroisz bażanta na porcje.
Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie