WAŻNE
TERAZ

Hamas reaguje na ultimatum Trumpa

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce

Dziś to warzywo zapomniane i mało osób kojarzy je z polską kuchnią. Warto jednak sięgać po nie nie tylko od święta, to skarb, który szybko doceni nasz organizm, a jego delikatny smak może stać się prawdziwym odkryciem.

Salsefia i jej cenne właściwości.Salsefia i jej cenne właściwości.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Salsefia (Tragopogon porrifolius), znana również jako kozibród porolistny, to roślina korzeniowa z rodziny astrowatych. Jej wygląd bywa mylący, bo podłużny, stożkowaty korzeń jest podobny do pietruszki lub pasternaku. Pokrywa go jednak szaro-beżowa skórka. W Polsce popularność salsefii zmalała, często bywa mylona ze skorzonerą, ale jej renesans na stołach światowych szefów kuchni sprawia, że znów warto po nią sięgnąć.

Przez lata salsefia była niemal zapomniana w Polsce, jednak obecnie coraz więcej rolników decyduje się na jej uprawę. Zbiory ruszają w październiku i trwają zazwyczaj do grudnia, więc już niedługo może pojawić się na lokalnych ryneczkach czy w wybranych sklepach.

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Jak smakuje salsefia?

O ile sam wygląd nie jest nietypowy, o tyle smak budzi już więcej emocji. Nazywa się ją ostrygą warzywną, ponieważ jej delikatny, lekko orzechowy posmak, zwłaszcza po ugotowaniu, może przypominać właśnie ostrygi. Jadalny jest nie tylko korzeń, ale także młode liście (świetne do sałatek) oraz fioletowe kwiaty, wykorzystywane często do dekoracji talerza.

Właściwości salsefii

Salsefia jest bogata w błonnik oraz substancje, które wspierają rozwój korzystnych bakterii jelitowych, działając jak naturalny prebiotyk. Pomaga to w regulacji trawienia i wzmacnianiu odporności. Jest szczególnie polecana dla osób na diecie redukcyjnej i dla diabetyków, ze względu na niski indeks glikemiczny. Zawiera również spore ilości potasu, co ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej. Pomaga także utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i obniżać poziom cholesterolu.

Salsefia - Pyszności
Salsefia - Pyszności © Adobe Stock

Salsefia jest dobrym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B (B2, B6), które usprawniają działanie układu nerwowego. Dostarcza też fosforu, magnezu i żelaza. Zawarte w niej składniki aktywne mają działanie przeciwutleniające, co oznacza, że pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami i spowalniają procesy starzenia.

Przepis na salsefię

Salsefię można jeść na surowo (młode korzenie), ale najczęściej poddaje się ją obróbce termicznej. W kuchni wykorzystuje się ją podobnie do białych szparagów – gotuje, smaży, piecze lub dusi.

Podczas obierania salsefii warto użyć rękawiczek, ponieważ surowe korzenie wydzielają kleisty sok, który może tymczasowo barwić dłonie na ciemny kolor. Aby obrane korzenie salsefii nie ściemniały, należy od razu po obraniu zanurzyć je w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu winnego.

Składniki:

  • 500 g korzeni salsefii,
  • Woda z dodatkiem soku z 1/2 cytryny,
  • Sól, cukier (szczypta),
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Korzenie salsefii dokładnie umyj i obierz. Natychmiast wkładaj je do miski z zimną wodą zakwaszoną sokiem z cytryny.
  2. Obraną salsefię odcedź, pokrój na kawałki o podobnej długości (ok. 5-8 cm). Gotuj w osolonej wodzie z niewielką ilością cukru przez około 20-30 minut, aż będzie miękka, ale wciąż jędrna. Czas zależy od grubości korzeni.
  3. W międzyczasie na małej patelni rozgrzej masło. Gdy się roztopi, dodaj bułkę tartą i podsmażaj na złoty kolor, aż bułka tarta będzie chrupiąca.
  4. Ugotowaną salsefię odcedź i przełóż na talerz. Polej obficie gorącą zasmażką z masła i bułki tartej.

Tak przygotowana salsefia doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu, zastępując klasyczne ziemniaki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami