Nie masz pomysłu na ciekawe wykorzystanie schabu w swojej kuchni? Zrób smaczne zawijańce ze sprawdzonymi dodatkami. Schab po kozacku, który wygląda jak mięsne lizaki, skrywa w sobie wędzony ser, pieczarki, a także boczek. Ciekawa forma podania sprawia, że to przepis dobry na imprezę w domu czy inne specjalne okoliczności. Listę składników znajdziesz poniżej. Instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.
Składniki:
- 1 cebula,
- 350 g pieczarek (pokrojonych),
- ¾ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 700 g schabu wieprzowego,
- 120 g sera wędzonego (w plastrach),
- 100 g boczku (wędzonego lub surowego, pokrojonego),
- olej roślinny do polania.
O tym warto pamiętać:
- Rozcięty na płasko schab dodatkowo rozbij za pomocą tłuczka. Jest to kluczowy aspekt z dwóch względów. Po pierwsze, kawałek mięsa musi być wystarczająco cienki i szeroki, aby bez problemu umieścić na nim składniki i zwinąć w roladę. Po drugie, dzięki temu zabiegowi masz pewność, że mięso upiecze się równomiernie. Nie musisz obawiać się, ze w roladzie będą grubsze fragmenty, które mogą być niedopieczone.
- Po zwinięciu schabu w roladę zabezpiecz całość w kilku miejscach drewnianymi patyczkami. Dopiero teraz możesz podzielić roladę na mniejsze kawałki. Nie usuwaj patyczków. Dzięki nim zjedzenie schabowych zawijańców będzie dużo prostsze.
- Na koniec umieść formę z kawałkami mięsa i dodatkami w piekarniku. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.