WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Schabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozacku

Nie masz pomysłu na ciekawe wykorzystanie schabu w swojej kuchni? Zrób smaczne zawijańce ze sprawdzonymi dodatkami. Schab po kozacku, który wygląda jak mięsne lizaki, skrywa w sobie wędzony ser, pieczarki, a także boczek. Ciekawa forma podania sprawia, że to przepis dobry na imprezę w domu czy inne specjalne okoliczności. Listę składników znajdziesz poniżej. Instrukcja krok po kroku czeka w naszym wideo.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 350 g pieczarek (pokrojonych),
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • ⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 700 g schabu wieprzowego,
  • 120 g sera wędzonego (w plastrach),
  • 100 g boczku (wędzonego lub surowego, pokrojonego),
  • olej roślinny do polania.

O tym warto pamiętać:

  • Rozcięty na płasko schab dodatkowo rozbij za pomocą tłuczka. Jest to kluczowy aspekt z dwóch względów. Po pierwsze, kawałek mięsa musi być wystarczająco cienki i szeroki, aby bez problemu umieścić na nim składniki i zwinąć w roladę. Po drugie, dzięki temu zabiegowi masz pewność, że mięso upiecze się równomiernie. Nie musisz obawiać się, ze w roladzie będą grubsze fragmenty, które mogą być niedopieczone.
  • Po zwinięciu schabu w roladę zabezpiecz całość w kilku miejscach drewnianymi patyczkami. Dopiero teraz możesz podzielić roladę na mniejsze kawałki. Nie usuwaj patyczków. Dzięki nim zjedzenie schabowych zawijańców będzie dużo prostsze.
  • Na koniec umieść formę z kawałkami mięsa i dodatkami w piekarniku. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Więcej wideo
Jarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu już ruszył. Uwagę zwracają urocze świąteczne gofry i cena za gorącą czekoladęJarmark bożonarodzeniowy w Wiedniu już ruszył. Uwagę zwracają urocze świąteczne gofry i cena za gorącą czekoladę
Ten obiad robi furorę za każdym razem. Polędwiczki wieprzowe w duecie z sosem pieczarkowym są najlepszeTen obiad robi furorę za każdym razem. Polędwiczki wieprzowe w duecie z sosem pieczarkowym są najlepsze
Lekkie jak chmurka deserki pomarańczowe podane w pucharkach. Sprawdzony przepis na ostatnią chwilęLekkie jak chmurka deserki pomarańczowe podane w pucharkach. Sprawdzony przepis na ostatnią chwilę
Kultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodnyKultowe banoffee w wersji bez pieczenia. Na widok tego deseru każdy od razu robi się głodny
W drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepisW drobiowym klopsie ukryj ciekawą niespodziankę. Każdy, kto go spróbuje, poprosi o przepis
Warstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazjęWarstwowe ciasto Dakłas to czysta perfekcja. Możesz podać je na każdą okazję
Upiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiadUpiecz dorsza w papilotkach na batatowej poduszce. Gdy pojawia się na stole, nikogo nie trzeba wołać na obiad
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny