Daria Rudny-DulMarzena Pęcak

Puszyste bułeczki serowo-jabłkowe. Sprawdzony przepis na drożdżowe wypieki

Postaw na niezawodną kombinację wyrośniętego ciasta drożdżowego, delikatnej wkładki serowej i nadzienia jabłkowego z cynamonową nutką. Bułeczki domowej roboty idealnie sprawdzą się w roli deseru do kawy, jak i drugiego śniadania. Dzięki sprawdzonej recepturze ciasto drożdżowe wychodzi idealnie puszyste za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję, jak krok po kroku zrobić bułeczki znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 14 g suchych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 50 ml wody.

Nadzienie serowe:

  • 200 g serka śmietankowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Lukier:

  • 8 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka.

Przydatne informacje:

  • Pamiętaj, aby dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, by drożdże mogły pracować w odpowiednich warunkach.
  • Po wymieszaniu składników na rozczyn odstaw mieszankę na ok. 10 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
  • Aby drożdżówki wyszły idealnie puszyste, do przygotowania ciasta użyj przesianej mąki. Dzięki temu krokowi dodatkowo ją napowietrzysz.
  • Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem minimum na godzinę.
  • Aby w szybki i prosty sposób nadać ciastu drożdżowemu kształt idealnej bułeczki z miejscem na serowe i jabłkowe nadzienie, wykorzystaj patent ze szklanką. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to ułożyć kulki ciasta drożdżowego w formie do pieczenia i delikatnie rozpłaszczyć je przy pomocy spodu szklanki.
  • Ciasto drożdżowe z dodatkami piecz w piekarniku przez 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Z podanych wyżej proporcji wychodzi 12 bułeczek.
Więcej wideo
Schabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozackuSchabowe zawijańce z boczkiem i dodatkami. Mięsna uczta po kozacku
Zakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniuZakręcone ciasto z brzoskwiniami. Sprawdzony przepis na tartę w ciekawym wydaniu
Trzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebieTrzy pomysłowe sposoby na przygotowanie serowej niespodzianki. Każdy znajdzie coś dla siebie
Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniuJajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniuPieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobówPulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Pomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobówPomidorowy dżem z nutką korzennych przypraw. Użyjesz go w kuchni na wiele sposobów

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
To najzdrowsze grzyby rosnące w Polsce. Wielu nawet nie wie, że mają tyle wartości
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Jeden z najbardziej wartościowych polskich produktów. Na jelita działa jak najlepsza odżywka
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Tylko dziś niskokaloryczna bulwa promocji w Dino i Lidlu. Zrób z niej obiadową zapiekankę lub ciasto
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle