Postaw na niezawodną kombinację wyrośniętego ciasta drożdżowego, delikatnej wkładki serowej i nadzienia jabłkowego z cynamonową nutką. Bułeczki domowej roboty idealnie sprawdzą się w roli deseru do kawy, jak i drugiego śniadania. Dzięki sprawdzonej recepturze ciasto drożdżowe wychodzi idealnie puszyste za każdym razem. Lista składników czeka poniżej. Natomiast dokładną instrukcję, jak krok po kroku zrobić bułeczki znajdziesz w naszym wideo.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 14 g suchych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 70 g miękkiego masła,
- 1/4 łyżeczki soli.
Nadzienie jabłkowe:
- 2 jabłka,
- 2 łyżki cukru brązowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
- 50 ml wody.
Nadzienie serowe:
- 200 g serka śmietankowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła,
- 50 g mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Lukier:
- 8 łyżek cukru pudru,
- 2 łyżki mleka.
Przydatne informacje:
- Pamiętaj, aby dodać ciepłe, ale nie gorące mleko, by drożdże mogły pracować w odpowiednich warunkach.
- Po wymieszaniu składników na rozczyn odstaw mieszankę na ok. 10 minut. W tym czasie powinna podwoić swoją objętość.
- Aby drożdżówki wyszły idealnie puszyste, do przygotowania ciasta użyj przesianej mąki. Dzięki temu krokowi dodatkowo ją napowietrzysz.
- Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem minimum na godzinę.
- Aby w szybki i prosty sposób nadać ciastu drożdżowemu kształt idealnej bułeczki z miejscem na serowe i jabłkowe nadzienie, wykorzystaj patent ze szklanką. Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to ułożyć kulki ciasta drożdżowego w formie do pieczenia i delikatnie rozpłaszczyć je przy pomocy spodu szklanki.
- Ciasto drożdżowe z dodatkami piecz w piekarniku przez 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Z podanych wyżej proporcji wychodzi 12 bułeczek.