Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Zielone listki zna chyba każdy. Od lat goszczą w polskiej kuchni, najczęściej okraszając domowe zupy. Natka pietruszki skrywa w sobie o wiele większy potencjał, więc warto na stałe zaprosić ją do kuchni.
Natka pietruszki to jeden z najbardziej powszechnych dodatków w Polsce. Zazwyczaj ląduje na talerzu na samym końcu, jako dekoracyjny akcent w rosole czy zupie pomidorowej, czasem jest ozdobnikiem talerza. Traktowanie jej wyłącznie jako dekoracji jest jednak ogromnym niedocenieniem jej mocy. To niepozorne zielone zioło jest w istocie naszym superfoodem, które powinno być spożywane garściami, a nie tylko szczyptami.
Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak
Właściwości natki pietruszki
Natka pietruszki jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kluczowych składników odżywczych. Zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Ta witamina jest niezbędna do uszczelniania naczyń krwionośnych, wzmacniania odporności i produkcji kolagenu, który wpływa na zdrowie skóry i stawów. W natce pietruszki znaleźć można także witaminę B9, znaną jako kwas foliowy. To ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.
Regularne spożywanie natki wspiera walkę z anemią i pomaga w regulacji poziomu homocysteiny, co chroni serce. Wysoka zawartość żelaza wspiera transport tlenu, zwalczając zmęczenie, a duża ilość chlorofilu wspomaga procesy detoksykacyjne i odświeża oddech.
Natka pietruszka to prawdziwy skarb dla osób, które mają problemy z krążeniem. Dzięki zawartości potasu działa moczopędnie, pomagając usuwać nadmiar sodu z organizmu, co prowadzi do naturalnego obniżenia ciśnienia krwi. Witamina C i flawonoidy chronią ściany tętnic, poprawiając elastyczność naczyń i ułatwiając przepływ krwi.
Natka pietruszki w kuchni
Aby w pełni skorzystać z właściwości, nie wystarczy kilka listków. Na szczęście natka pietruszki zostawia spore pole do popisu. Świetnie sprawdzi się w roli pesto. Zmiel dwa duże pęczki natki, czosnek, orzechy włoskie, starty parmezan i dobrej jakości oliwę z oliwek, a uzyskasz idealny dodatek do makaronów, grzanek lub pieczonych warzyw.
Natkę możesz wykorzystać także do przygotowania prozdrowotnego koktajlu. Zmieszaj w blenderze duży pęczek natki pietruszki, sok z połowy cytryny, jedno jabłko, kawałek świeżego imbiru i szklankę wody. Pij codziennie rano na czczo.
Natkę pietruszki możesz dorzucić także do masła lub jogurtu naturalnego z czosnkiem i wykorzystać jako dip. Ciekawym sposobem na pietruszkę jest także libańska sałatka tabbouleh. Siekana natka i mięta stanowią w niej bazę, do której dodaje się odrobinę kaszy bulgur i pomidory. Możesz zrobić też argentyński sos chimichurri. Jest to drobno posiekana natka i oregano, do których dodaje się czosnek, płatki chilli, oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina.