WAŻNE
TERAZ

Powrót "Lewego". Skład FC Barcelony na mecz z Celtą Vigo

Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie

Zielone listki zna chyba każdy. Od lat goszczą w polskiej kuchni, najczęściej okraszając domowe zupy. Natka pietruszki skrywa w sobie o wiele większy potencjał, więc warto na stałe zaprosić ją do kuchni.

Natka pietruszki to nie tylko dodatek do rosołuNatka pietruszki to nie tylko dodatek do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Natka pietruszki to jeden z najbardziej powszechnych dodatków w Polsce. Zazwyczaj ląduje na talerzu na samym końcu, jako dekoracyjny akcent w rosole czy zupie pomidorowej, czasem jest ozdobnikiem talerza. Traktowanie jej wyłącznie jako dekoracji jest jednak ogromnym niedocenieniem jej mocy. To niepozorne zielone zioło jest w istocie naszym superfoodem, które powinno być spożywane garściami, a nie tylko szczyptami.

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Właściwości natki pietruszki

Natka pietruszki jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kluczowych składników odżywczych. Zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Ta witamina jest niezbędna do uszczelniania naczyń krwionośnych, wzmacniania odporności i produkcji kolagenu, który wpływa na zdrowie skóry i stawów. W natce pietruszki znaleźć można także witaminę B9, znaną jako kwas foliowy. To ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Regularne spożywanie natki wspiera walkę z anemią i pomaga w regulacji poziomu homocysteiny, co chroni serce. Wysoka zawartość żelaza wspiera transport tlenu, zwalczając zmęczenie, a duża ilość chlorofilu wspomaga procesy detoksykacyjne i odświeża oddech.

Natka pietruszki to bogactwo luteoliny
Natka pietruszki to bogactwo luteoliny © Pixabay

Natka pietruszka to prawdziwy skarb dla osób, które mają problemy z krążeniem. Dzięki zawartości potasu działa moczopędnie, pomagając usuwać nadmiar sodu z organizmu, co prowadzi do naturalnego obniżenia ciśnienia krwi. Witamina C i flawonoidy chronią ściany tętnic, poprawiając elastyczność naczyń i ułatwiając przepływ krwi.

Natka pietruszki w kuchni

Aby w pełni skorzystać z właściwości, nie wystarczy kilka listków. Na szczęście natka pietruszki zostawia spore pole do popisu. Świetnie sprawdzi się w roli pesto. Zmiel dwa duże pęczki natki, czosnek, orzechy włoskie, starty parmezan i dobrej jakości oliwę z oliwek, a uzyskasz idealny dodatek do makaronów, grzanek lub pieczonych warzyw.

Natkę możesz wykorzystać także do przygotowania prozdrowotnego koktajlu. Zmieszaj w blenderze duży pęczek natki pietruszki, sok z połowy cytryny, jedno jabłko, kawałek świeżego imbiru i szklankę wody. Pij codziennie rano na czczo.

Natkę pietruszki możesz dorzucić także do masła lub jogurtu naturalnego z czosnkiem i wykorzystać jako dip. Ciekawym sposobem na pietruszkę jest także libańska sałatka tabbouleh. Siekana natka i mięta stanowią w niej bazę, do której dodaje się odrobinę kaszy bulgur i pomidory. Możesz zrobić też argentyński sos chimichurri. Jest to drobno posiekana natka i oregano, do których dodaje się czosnek, płatki chilli, oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza