Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie

Zielone listki zna chyba każdy. Od lat goszczą w polskiej kuchni, najczęściej okraszając domowe zupy. Natka pietruszki skrywa w sobie o wiele większy potencjał, więc warto na stałe zaprosić ją do kuchni.

Natka pietruszki to nie tylko dodatek do rosołuNatka pietruszki to nie tylko dodatek do rosołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Natka pietruszki to jeden z najbardziej powszechnych dodatków w Polsce. Zazwyczaj ląduje na talerzu na samym końcu, jako dekoracyjny akcent w rosole czy zupie pomidorowej, czasem jest ozdobnikiem talerza. Traktowanie jej wyłącznie jako dekoracji jest jednak ogromnym niedocenieniem jej mocy. To niepozorne zielone zioło jest w istocie naszym superfoodem, które powinno być spożywane garściami, a nie tylko szczyptami.

Truskawki polewam octem. Od pierwszego spróbowania pokochasz ten smak

Właściwości natki pietruszki

Natka pietruszki jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kluczowych składników odżywczych. Zawiera kilkakrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Ta witamina jest niezbędna do uszczelniania naczyń krwionośnych, wzmacniania odporności i produkcji kolagenu, który wpływa na zdrowie skóry i stawów. W natce pietruszki znaleźć można także witaminę B9, znaną jako kwas foliowy. To ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek.

Regularne spożywanie natki wspiera walkę z anemią i pomaga w regulacji poziomu homocysteiny, co chroni serce. Wysoka zawartość żelaza wspiera transport tlenu, zwalczając zmęczenie, a duża ilość chlorofilu wspomaga procesy detoksykacyjne i odświeża oddech.

Natka pietruszki to bogactwo luteoliny
Natka pietruszki to bogactwo luteoliny © Pixabay

Natka pietruszka to prawdziwy skarb dla osób, które mają problemy z krążeniem. Dzięki zawartości potasu działa moczopędnie, pomagając usuwać nadmiar sodu z organizmu, co prowadzi do naturalnego obniżenia ciśnienia krwi. Witamina C i flawonoidy chronią ściany tętnic, poprawiając elastyczność naczyń i ułatwiając przepływ krwi.

Natka pietruszki w kuchni

Aby w pełni skorzystać z właściwości, nie wystarczy kilka listków. Na szczęście natka pietruszki zostawia spore pole do popisu. Świetnie sprawdzi się w roli pesto. Zmiel dwa duże pęczki natki, czosnek, orzechy włoskie, starty parmezan i dobrej jakości oliwę z oliwek, a uzyskasz idealny dodatek do makaronów, grzanek lub pieczonych warzyw.

Natkę możesz wykorzystać także do przygotowania prozdrowotnego koktajlu. Zmieszaj w blenderze duży pęczek natki pietruszki, sok z połowy cytryny, jedno jabłko, kawałek świeżego imbiru i szklankę wody. Pij codziennie rano na czczo.

Natkę pietruszki możesz dorzucić także do masła lub jogurtu naturalnego z czosnkiem i wykorzystać jako dip. Ciekawym sposobem na pietruszkę jest także libańska sałatka tabbouleh. Siekana natka i mięta stanowią w niej bazę, do której dodaje się odrobinę kaszy bulgur i pomidory. Możesz zrobić też argentyński sos chimichurri. Jest to drobno posiekana natka i oregano, do których dodaje się czosnek, płatki chilli, oliwę z oliwek i ocet z czerwonego wina.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami
Kiedyś w kuchni ubogich. Dziś wiemy, że pomaga na ciśnienie i problemy z jelitami