Pieczone ziemniaki z dipem twarożkowym
Pieczone ziemniaki mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale także samodzielną przekąską. A jeśli dodamy jeszcze do nich twarożkowy dip, otrzymamy przepyszną, łatwą do przygotowania i sycącą kompozycję.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Ziemniaki dokładnie umyj, ponacinaj i upiecz w łupinach.
- Twaróg rozrób widelcem z jogurtem, solą i olejem.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy.
- Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
- Ziemniaki przekrój na pół i ułóż na talerzu łupiną do dołu.
- Obłóż je gzikiem (czyli masą twarogową), posyp szczypiorkiem, pieprzem i odrobiną kuminu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl