Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Pyszne dania z obiadowych resztek
Wiele osób zastanawia się nad tym, jak wykorzystać resztki pozostałych z obiadu ziemniaków. Gotujemy ich zazwyczaj więcej niż potrzebujemy, a wyrzucać jedzenia nie powinniśmy. Na szczęście ziemniaki to produkt, który nie musi lądować w koszu na śmieci. Z ugotowanych nawet poprzedniego dnia kartofli możemy przygotować wiele bardzo smacznych dań. Oto kilka naszych propozycji.
Kopytka
Ugotowane ziemniaki stanowią główny składnik wielu klusek, ale chyba najbardziej popularne są kopytka. Do ich przygotowania idealne będą ziemniaki z poprzedniego dnia, a poza tym trochę mąki, jajko i sól. Ziemniaki przeciskamy przez praskę i wrzucamy je do miski. Dodajemy mąkę, trochę soli i jajko, wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy je na oprószony mąką blat, formujemy wałek, odcinamy kopytka i gotujemy je w osolonym wrzątku minute po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy do dań z sosem lub z masłem i bułką tartą.
Kotlety ziemniaczane
Smażone kotlety z ziemniaków mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do potraw mięsnych. Potrzebujemy: ugotowane wcześniej ziemniaki, cebulę, czosnek, trochę mąki, natkę pietruszki, jajko, masło, sól i pieprz. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na maśle. Ziemniaki ugniatamy dokładnie widelcem, dodajemy do nich usmażoną cebulę i czosnek, posiekaną natkę, jajko i trochę mąki. Masę wyrabiamy, by składniki się połączyły, doprawiamy. Formujemy małe kotlety i smażymy je na maśle.
Smażone kulki
Z kartofli możemy również przygotować bardzo smaczną przekąskę, którą możemy jeść i na zimno, i na ciepło. Składniki: ugotowane ziemniaki, żółty ser, jajko, mąkę ryżową, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, sól, bułkę tartą, olej do głębokiego smażenia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, ser ścieramy bardzo drobno. W misce łączymy ziemniaki z serem, mąką, jajkiem i przyprawami. Masa musi być zwarta. Formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim oleju na złoto.
Omlet z ziemniakami
Kartofle mogą być również świetnym elementem śniadania lub kolacji. Na nasze danie potrzebne nam będą: ugotowane ziemniaki, jajko, szczypiorek, masło, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, szczypiorek siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy warstwę ziemniaków i krótko smażymy. Jajka rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy nimi ziemniaki, posypujemy szczypiorkiem, patelnię przykrywamy i smażymy aż jajka się zetną.
Sałatka ziemniaczana
I na koniec bardzo popularne i smaczne danie, czyli sałatka ziemniaczana. Składniki: kilka ugotowanych ziemniaków, ugotowane na twardo jajka, cebula, ogórek kiszony, koperek, majonez, śmietana, sól i pieprz. Jajka, ogórek i ziemniaki kroimy w dużą kostkę, koperek siekamy, cebule kroimy w piórka. Wszystkie składniki wkładamy do miski. Łączymy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy sos do sałatki, mieszamy i schładzamy kilkanaście minut w lodówce.