Kopytka. Jak je przygotować?
Kopytka to typowo polskie danie z mąki pszennej i ziemniaków, które uwielbia każdy. Kopytka to także doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs duszonych, potrawek i gulaszy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 0,5 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- przyprawy do ziemniaków
- olej do smażenia
Przepis
- Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Dodać jajko, mąkę i dokładnie wyrobić.
- Z ciasta uformować kilka wałków, które następnie pokroić na kawałki - kopytka.
- Kopytka gotować we wrzącej i osolonej wodzie około 5 minut.
- Gdy lekko przestygną, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl