Ziemniaki po krakowsku z kurdybankiem
Listki bluszczyku mają intensywny, ale bardzo ciekawy gorzki smak. Mogą służyć jako przyprawa również po ususzeniu. Kurdybanek stosuje się jako przyprawę do mięs (doskonale komponuje się zwłaszcza z wołowiną), zup oraz do dań z ziemniaków i jajek. Jadalne są także kwiaty zawierające słodki nektar. Bluszczyk przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, dlatego dobrze pasuje do tłustych potraw. Działa żółciopędnie, wspomagająco przy kamicy nerkowej i stymuluje wydzielanie soków trawiennych. Stosowany zewnętrznie ma działanie ściągające, przeciwzapalne
i przeciwbakteryjne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- smalec do smażenia
- garść młodych listków kurdybanka
- sól, pieprz
Przepis
- Ugotowane ziemniaki (np. z poprzedniego dnia) pokroić w plasterki i usmażyć na złocisto na rozgrzanym smalcu.
- Osączyć, posypać solą, pieprzem i posiekanym kurdybankiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl