To jest hit! Zamiast frytek zrób smażone ziemniaczane kuleczki
W wielu sklepach w dziale z mrożonkami znajdziecie smażone ziemniaczane kuleczki. Niestety ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Mamy jednak dobrą wiadomość. Przygotowanie ziemniaczanych kuleczek jest dziecinnie proste, a składniki z pewnością znajdziecie w swojej kuchni. Kuleczki świetnie smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do obiadu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Dla dzieci
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
 - 2 jajka
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - sól, pieprz
 - gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
 - bułka tarta
 - olej do smażenia
 
Przepis
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkami i mąką ziemniaczaną.
 - Stopniowo do masy dodawaj mąkę, ciasto ma być gęste i nie może przylepiać się do rąk.
 - Dopraw masę do smaku i wymieszaj.
 - W dużym garnku o grubszym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzej olej (tyle, co na frytki).
 - Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie kuleczki. Obtaczaj je w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz.
 - Smaż na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Po usmażeniu wyławiaj kulki łyżką cedzakową i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl