Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca

Wyruszamy w niezwykłą kulinarną podróż z Andrzejem Polanem w duchu "cudze chwalicie, swego nie znacie". W swojej nowej książce szef kuchni zebrał regionalne i sezonowe przepisy z różnych zakątków Polski. Wśród nich znajdziemy babkę ziemniaczaną, ukrywającą się pod intrygującą nazwą "kawoł ciula". Do tego szklanka żyntycy lub zsiadłego mleka i doskonały zestaw na kaca gotowy.

Kawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kacaKawoł ciula i zsiodłe mleko lub żyntyca na kaca
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 500 g ziemniaków surowych
  • 500 g ziemniaków gotowanych
  • 200 g plastrów pikantnej kiełbasy
  • 4 jajka
  • 3 cebule
  • 150 g pieczarek
  • 200 ml śmietany 36 proc. proc.
  • masło klarowane do smażenia
  • zsiadłe mleko lub żyntyca (to, co mamy)
  • koperek, natka pietruszki, szczypiorek
  • sól, pieprz czarny, cząber, kminek mielony, gałka muszkatołowa

Przepis

  • Ścieramy ziemniaki na tarce o dużych oczkach, później odciskamy nadmiar soku, zbieramy skrobię i dodajemy ją do startych ziemniaków.
  • Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki i dodajemy je do startych. Niepowtarzalny smak uzyska się wtedy, gdy ziemniaki na babkę są gotowane w mundurkach.
  • Oczywiście przed gotowaniem trzeba je dokładnie umyć. Można dodać cebulę surową albo przesmażoną. Optuję za przesmażoną na sporej ilości masła klarowanego, bo jak powszechnie wiadomo, ziemniak lubi się z masłem.
  • Świeżość aromatu cebuli surowej zastąpimy natomiast posiekanym drobno szczypiorkiem, który załatwi sprawę po dżentelmeńsku. Dodajemy pozostałe przyprawy, zioła, jajka i gotowe.
  • Jeśli zaś chodzi o śmietanę, to 100 ml przeznaczamy do masy, reszta trafi na wierzch. Na dno naczynia układa¬my plasterki pikantnej kiełbasy, na nie wykładamy masę ziemniaczaną, na wierzch wylewamy resztę śmietany.
  • Pozostałe plasterki kiełbasy wrzucamy niczym kropki na sukni dziewczyny i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 minut w temperaturze 190 st. towarzystwie żyntycy lub zsiadłego mleka nikt nie zapomni tej wyjątkowej babki.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce