Pieczone ziemniaczki z meksykańskim farszem

Pieczone ziemniaczki z pysznym farszem świetnie sprawdzą się na kolację lub jako dodatek do dania głównego. Są aromatyczne i sycące. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Meksykańskie ziemniaczkiMeksykańskie ziemniaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 11 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 g sosu meksykańskiego w słoiku
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól, szczypta chili

Przepis

  • Ziemniaki obieram, myję, łyżeczką robię głęboki otwór. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą, chili.
  • Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę oraz kukurydzę bez zalewy.
  • Na koniec wlewam sos meksykański i smażę około 5 minut.
  • Farszem napełniam każdy otwór upieczonego ziemniaka, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
  • Chwilkę jeszcze zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości