Pieczone ziemniaczki z meksykańskim farszem

Pieczone ziemniaczki z pysznym farszem świetnie sprawdzą się na kolację lub jako dodatek do dania głównego. Są aromatyczne i sycące. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Meksykańskie ziemniaczkiMeksykańskie ziemniaczki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 11 dużych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 g sosu meksykańskiego w słoiku
  • 240 g fasolki czerwonej w puszce
  • 200 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól, szczypta chili

Przepis

  • Ziemniaki obieram, myję, łyżeczką robię głęboki otwór. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju.
  • Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą, chili.
  • Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę oraz kukurydzę bez zalewy.
  • Na koniec wlewam sos meksykański i smażę około 5 minut.
  • Farszem napełniam każdy otwór upieczonego ziemniaka, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
  • Chwilkę jeszcze zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw