Pieczone ziemniaczki z meksykańskim farszem
Pieczone ziemniaczki z pysznym farszem świetnie sprawdzą się na kolację lub jako dodatek do dania głównego. Są aromatyczne i sycące. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 11 dużych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
- 350 g sosu meksykańskiego w słoiku
- 240 g fasolki czerwonej w puszce
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 100 g sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, szczypta chili
Przepis
- Ziemniaki obieram, myję, łyżeczką robię głęboki otwór. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiam przyprawą do ziemniaków oraz solą i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
- Cebulę, czosnek obieram, drobno kroje, smażę na rozgrzanym oleju.
- Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą, chili.
- Gdy mięso zmieni kolor, dodaję fasolkę oraz kukurydzę bez zalewy.
- Na koniec wlewam sos meksykański i smażę około 5 minut.
- Farszem napełniam każdy otwór upieczonego ziemniaka, wierzch posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach.
- Chwilkę jeszcze zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się sera.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl