WAŻNE
TERAZ

Premier zdradził nową nazwę CPK. "Polska rozwija skrzydła"

4 słodkości z… ziemniakami

"Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez Nieba" – pisał w połowie XIX Julian Ursyn Niemcewicz. Ziemniaki wciąż stanowią ważny produkt w polskiej kuchni, są wartościowym dodatkiem do potraw, a także bazą rozmaitych przysmaków, również słodkich. Oto kilka przykładów… Knedle z owocami

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
oprac.  KGD

Znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i deser. Jak przygotować słodkie, ziemniaczane knedle?

Potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, najlepiej odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi, dzięki czemu ciasto będzie miało optymalną konsystencję. Kartofle gotujemy, po czym odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem owocowym. Jeśli są to śliwki czy morele, pozbawiamy je pestek, w przypadku jabłek należy je obrać i pokroić na kawałki.

Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę pszenną (120 g), kaszę mannę (40 g), wbijamy jajko, dodajemy stopione masło (2 łyżki) oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je rozpłaszczamy na dość cienki placek, na którym układami owoce. Posypujemy np. cynamonem, ewentualnie także cukrem, choć z jego ilością nie należy przesadzać. Zlepiamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody. Wrzucamy knedle i gotujemy je około 6-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Tradycyjnie knedle podaje się z tartą bułką uprażoną na maśle lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru waniliowego.

Ziemniaczane pierogi z powidłami

Pierogi są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni, jednak w takiej, ziemniaczanej odsłonie na pewno zaskoczą wiele osób…

2-3 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, po czym, jeszcze ciepłe, dokładnie rozgniatamy z twarogiem, najlepiej tłustym (100 g). Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy mąkę pszenną (szklanka), cukier (1/3 szklanki) , cukier waniliowy (opakowanie) oraz masło (150 g). Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów. Szklanką wycinamy krążki, na każdy nakładamy porcję powideł śliwkowych, zlepiamy jak pierogi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25 minut.

Sernik z ziemniakami i mandarynkami

Mimo zmieniających się mód sernik pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków. Wbrew pozorom ten specjał lubi eksperymenty, świetnie smakuje np. z dodatkiem ziemniaków.

Zaczynamy od utarcia masła (200 g) z cukrem (3 łyżki) oraz żółtkami (5). Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną (3 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Wyrabiamy na gładkie ciasto, które odstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę.

Zmielony twaróg (1,2 kg) ucieramy z trzema ziemniakami, wcześniej ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę, a także masłem (150 g), cukrem (1,5 szklanki), mlekiem (szklanka) oraz budyniem waniliowym (opakowanie). Na koniec dodajemy pianę ubitą z 8 białek i delikatnie mieszamy,

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę ciasta, następnie połowę masy twarogowej, cząstki mandarynek i resztę twarogu. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy 70 minut w temperaturze 200 st.

Ziemniaczane brownie

Bez brownie, czyli zakalcowatego ciasta przyrządzanego z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki, trudno sobie wyobrazić amerykańską kuchnię. W polskiej wersji do specjału możemy dodać ziemniaki.

Pięć dużych kartofli obieramy i gotujemy do miękkości, po czym studzimy. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone banany (2), daktyle i suszone morele (po 50 g), jajka (4), cukier (pół szklanki, choć można też dodać mniej), tłuszcz roślinny, np. olej rzepakowy (3 łyżki), kakao (3 łyżki) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki). Wszystko dokładnie miksujemy, po czym powstałą masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu brownie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥