4 słodkości z… ziemniakami

"Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez Nieba" – pisał w połowie XIX Julian Ursyn Niemcewicz. Ziemniaki wciąż stanowią ważny produkt w polskiej kuchni, są wartościowym dodatkiem do potraw, a także bazą rozmaitych przysmaków, również słodkich. Oto kilka przykładów… Knedle z owocami

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
oprac.  KGD
1

Znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i deser. Jak przygotować słodkie, ziemniaczane knedle?

Potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, najlepiej odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi, dzięki czemu ciasto będzie miało optymalną konsystencję. Kartofle gotujemy, po czym odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem owocowym. Jeśli są to śliwki czy morele, pozbawiamy je pestek, w przypadku jabłek należy je obrać i pokroić na kawałki.

Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę pszenną (120 g), kaszę mannę (40 g), wbijamy jajko, dodajemy stopione masło (2 łyżki) oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je rozpłaszczamy na dość cienki placek, na którym układami owoce. Posypujemy np. cynamonem, ewentualnie także cukrem, choć z jego ilością nie należy przesadzać. Zlepiamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody. Wrzucamy knedle i gotujemy je około 6-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Tradycyjnie knedle podaje się z tartą bułką uprażoną na maśle lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru waniliowego.

Ziemniaczane pierogi z powidłami

Pierogi są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni, jednak w takiej, ziemniaczanej odsłonie na pewno zaskoczą wiele osób…

2-3 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, po czym, jeszcze ciepłe, dokładnie rozgniatamy z twarogiem, najlepiej tłustym (100 g). Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy mąkę pszenną (szklanka), cukier (1/3 szklanki) , cukier waniliowy (opakowanie) oraz masło (150 g). Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów. Szklanką wycinamy krążki, na każdy nakładamy porcję powideł śliwkowych, zlepiamy jak pierogi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25 minut.

Sernik z ziemniakami i mandarynkami

Mimo zmieniających się mód sernik pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków. Wbrew pozorom ten specjał lubi eksperymenty, świetnie smakuje np. z dodatkiem ziemniaków.

Zaczynamy od utarcia masła (200 g) z cukrem (3 łyżki) oraz żółtkami (5). Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną (3 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Wyrabiamy na gładkie ciasto, które odstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę.

Zmielony twaróg (1,2 kg) ucieramy z trzema ziemniakami, wcześniej ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę, a także masłem (150 g), cukrem (1,5 szklanki), mlekiem (szklanka) oraz budyniem waniliowym (opakowanie). Na koniec dodajemy pianę ubitą z 8 białek i delikatnie mieszamy,

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę ciasta, następnie połowę masy twarogowej, cząstki mandarynek i resztę twarogu. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy 70 minut w temperaturze 200 st.

Ziemniaczane brownie

Bez brownie, czyli zakalcowatego ciasta przyrządzanego z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki, trudno sobie wyobrazić amerykańską kuchnię. W polskiej wersji do specjału możemy dodać ziemniaki.

Pięć dużych kartofli obieramy i gotujemy do miękkości, po czym studzimy. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone banany (2), daktyle i suszone morele (po 50 g), jajka (4), cukier (pół szklanki, choć można też dodać mniej), tłuszcz roślinny, np. olej rzepakowy (3 łyżki), kakao (3 łyżki) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki). Wszystko dokładnie miksujemy, po czym powstałą masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu brownie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie