4 słodkości z… ziemniakami

"Wyznać należy, że po chrzcie świętym kartofle są największym dobrodziejstwem ludziom użyczonym przez Nieba" – pisał w połowie XIX Julian Ursyn Niemcewicz. Ziemniaki wciąż stanowią ważny produkt w polskiej kuchni, są wartościowym dodatkiem do potraw, a także bazą rozmaitych przysmaków, również słodkich. Oto kilka przykładów… Knedle z owocami

SernikSernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
oprac.  KGD

Znakomity pomysł zarówno na obiad, jak i deser. Jak przygotować słodkie, ziemniaczane knedle?

Potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, najlepiej odmiany typu C, które zawierają najwięcej skrobi, dzięki czemu ciasto będzie miało optymalną konsystencję. Kartofle gotujemy, po czym odcedzamy i dokładnie rozgniatamy praską. Pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie zajmujemy się nadzieniem owocowym. Jeśli są to śliwki czy morele, pozbawiamy je pestek, w przypadku jabłek należy je obrać i pokroić na kawałki.

Do przestudzonych ziemniaków dosypujemy mąkę pszenną (120 g), kaszę mannę (40 g), wbijamy jajko, dodajemy stopione masło (2 łyżki) oraz szczyptę soli. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie je rozpłaszczamy na dość cienki placek, na którym układami owoce. Posypujemy np. cynamonem, ewentualnie także cukrem, choć z jego ilością nie należy przesadzać. Zlepiamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

W garnku zagotowujemy sporą ilość osolonej wody. Wrzucamy knedle i gotujemy je około 6-8 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Tradycyjnie knedle podaje się z tartą bułką uprażoną na maśle lub ze śmietaną, z dodatkiem cukru waniliowego.

Ziemniaczane pierogi z powidłami

Pierogi są bardzo ważnym elementem polskiej kuchni, jednak w takiej, ziemniaczanej odsłonie na pewno zaskoczą wiele osób…

2-3 duże ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, po czym, jeszcze ciepłe, dokładnie rozgniatamy z twarogiem, najlepiej tłustym (100 g). Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy mąkę pszenną (szklanka), cukier (1/3 szklanki) , cukier waniliowy (opakowanie) oraz masło (150 g). Wszystko wyrabiamy na gładką masę, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 5 milimetrów. Szklanką wycinamy krążki, na każdy nakładamy porcję powideł śliwkowych, zlepiamy jak pierogi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25 minut.

Sernik z ziemniakami i mandarynkami

Mimo zmieniających się mód sernik pozostaje jednym z ulubionych ciast Polaków. Wbrew pozorom ten specjał lubi eksperymenty, świetnie smakuje np. z dodatkiem ziemniaków.

Zaczynamy od utarcia masła (200 g) z cukrem (3 łyżki) oraz żółtkami (5). Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną (3 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki). Wyrabiamy na gładkie ciasto, które odstawiamy do lodówki, na przynajmniej godzinę.

Zmielony twaróg (1,2 kg) ucieramy z trzema ziemniakami, wcześniej ugotowanymi i przeciśniętymi przez praskę, a także masłem (150 g), cukrem (1,5 szklanki), mlekiem (szklanka) oraz budyniem waniliowym (opakowanie). Na koniec dodajemy pianę ubitą z 8 białek i delikatnie mieszamy,

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę ciasta, następnie połowę masy twarogowej, cząstki mandarynek i resztę twarogu. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy 70 minut w temperaturze 200 st.

Ziemniaczane brownie

Bez brownie, czyli zakalcowatego ciasta przyrządzanego z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki, trudno sobie wyobrazić amerykańską kuchnię. W polskiej wersji do specjału możemy dodać ziemniaki.

Pięć dużych kartofli obieramy i gotujemy do miękkości, po czym studzimy. Następnie przekładamy do blendera, dodajemy pokrojone banany (2), daktyle i suszone morele (po 50 g), jajka (4), cukier (pół szklanki, choć można też dodać mniej), tłuszcz roślinny, np. olej rzepakowy (3 łyżki), kakao (3 łyżki) oraz proszek do pieczenia (2 łyżeczki). Wszystko dokładnie miksujemy, po czym powstałą masę wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu brownie polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm