Zapomniane dania z ziemniaków

Ziemniaki należą do jednych z najtańszych produktów spożywczych. W polskich domach raczej rzadko ich brakowało, więc jeśli szukano pomysłów na sycący i tani obiad, to nic dziwnego, że właśnie one stanowiły jego podstawę. Wróćmy do zapomnianych dań z ziemniaków, które pochodzą z Podlasia czy też Lubelszczyzny, ale z pewnością znane są również w innych regionach naszego kraju. Ich nazwy oraz sposób przyrządzania niejednej osobie przywołają wspomnienia z dzieciństwa.

ZiemniakiPrażucha ziemniaczana to jedno z dań, które znane jest w całej Polsce, ale pod różnymi nazwami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prażucha ziemniaczana

Prażucha ziemniaczana to jedno z dań, które znane jest w całej Polsce, ale pod różnymi nazwami. Jedni znają je właśnie jako prażucha, inni – kulasza, a jeszcze inni – lemieszka, psiocha albo fuśka. W smaku danie to przypomina nieco kopytka, które jednak są jedną masą podawaną ze skwarkami i podsmażoną cebulką, a czasami też z sosem na bazie śmietany. Jak zrobić prażuchę ziemniaczaną?

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 6-8 łyżek mąki,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania odlewamy wodę tak, by w garnku zostało ok. 1 szklanki płynu.
  2. Ziemniaki zasypujemy mąką, nie mieszamy. Przykrywamy garnek, zostawiając go na jak najmniejszym ogniu. Po kilku minutach zestawiamy garnek z ognia. Mąka powinna nam się zaparzyć.
  3. Utłukujemy ziemniaki wraz z mąką i wodą do momentu, aż będą mocno kleiste. Prażuchę ziemniaczaną możemy polać tłuszczem ze skwarkami i podsmażoną cebulką, ale możemy też przygotować do niej sos śmietanowy.

Składniki na sos:

  • 100 g boczku,
  • 1 duża cebula,
  • 250 ml śmietanki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w piórka, boczek w cienkie paseczki. Na patelnię wrzucamy boczek, by wytopił się z niego tłuszcz, a następnie wrzucamy do niego cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
  2. Wlewamy śmietankę i gotujemy do zagęszczenia się sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli do prażuchy przygotowaliśmy sos, wykładamy ją na talerz w formie kopczyka, a w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy sos. Całość możemy posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  3. Co ciekawe, danie to można spokojnie podsmażyć na patelni następnego dnia, a nawet zrobić z niego nowy obiad. Wystarczy z pozostałej prażuchy ukształtować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i podsmażyć na tłuszczu. Można je podawać z kwaśnym mlekiem, kefirem albo kwaśnymi zupami.

Ziemniaki hasselback. Pyszny sposób na niecodzienne danie

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to danie pochodzące z Podlasia. To prosty, tani i bardzo sycący pomysł na obiad, który na dodatek świetnie smakuje.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 30 dag wędzonego boczku albo kiełbasy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do nasmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy go na patelni. Cebulę siekamy i pod koniec smażenia boczku dodajemy ją na patelnię. Szklimy. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Nadmiar soku możemy odlać, choć w czasie pieczenia i tak najprawdopodobniej cały odparuje. Ziemniaki mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy jajka oraz mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dużą blachę smarujemy z każdej strony tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 1,5 godziny. Podajemy na ciepło albo na zimno. Można ją również podpiekać na patelni w kolejnych dniach.
  5. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym albo z ogórkiem kiszonym.
Babka ziemniaczana
SONY DSC babka ziemniaczana, babka, ziemniaki, jedzenie, pieczone, domowe, zdrowa, pieczenia, smaczny © Adobe Stock

Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana to danie również pochodzące z Podlasia. Dla niektórych może nie wygląda ona apetycznie, jednak jej smak na pewno będzie odpowiadał każdemu, kto lubi konkretne i sycące potrawy.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków,
  • 30 dag kiełbasy,
  • 70 dag boczku,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1-2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • garść majeranku,
  • jelita wieprzowe.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem tak, aby masa była lekko pikantna. Dodajemy jajka i majeranek.
  2. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, by wytopił się z nich tłuszcz, który również dodamy do masy. Studzimy, a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  3. Opłukane jelita nakładamy na lejek używany do nabijania kiełbasy. Luźno napychamy jelita przygotowaną wcześniej masą, bo w czasie pieczenia lub gotowania ziemniaki będą nam pęczniały. Możemy w kilku miejscach związać jelita, by powstały mniejsze kawałki kiszki ziemniaczanej.
  4. Kiszkę możemy gotować w garnku na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, wkładając ją do wrzącej wody. Możemy również piec ją w piekarniku. W takim przypadku układamy ją w natłuszczonej blasze i nakłuwamy co kilka centymetrów igłą. Dzięki temu kiszka nie pęknie nam w czasie pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, wkładamy do niego blachę z kiszką i pieczemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie kiszkę przekładamy na drugą stronę, znów nakłuwamy i pieczemy kolejne 45 minut.
  6. Na Podlasiu kiszkę ziemniaczaną podaje się najczęściej ze szklanką mleka.

Ciekawymi propozycjami dań z ziemniaków są również kartacze albo kulebiak. Kartacze są to swego rodzaju pyzy o podługowatym kształcie nadziewane farszem z mięsa mielonego. Z kolei kulebiak piecze się w piekarniku i również przekłada się mielonym mięsem. Tego rodzaju potrawy z ziemniaków nie należą do dietetycznych, ale przygotowanie ich raz na jakiś czas z pewnością pozwoli nieco oderwać się od rzeczywistości i powrócić pamięcią do dawnych czasów.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść