Gnocchi - rewelacyjne włoskie "kopytka". Czym się różnią od polskich i jak je zrobić?

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Składniki używane do ich przygotowania są praktycznie identyczne z tymi, jakich potrzebujemy, by przygotować nasze, polskie kopytka.

GnocchiJak zrobić pyszne włoskie gnocchi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Magda Bukowska

Gnocchi od kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Włoskie kopytka smakują doskonale zaraz po ugotowaniu, można je odgrzewać lub smażyć. A najlepsze są ze świeżo przyrządzonym pesto z bazylii lub z aromatyzowanym ziołami masłem.

Jak przygotować tradycyjne gnocchi?

Przede wszystkim potrzebujemy dobrej jakości, bardzo mączyste ziemniaki, dobrej jakości mąkę pszenną oraz jajko i sól. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lekko je studzimy i obieramy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i od razu dodajemy do nich mąkę oraz jajko (proporcje – 1,5 kilograma ziemniaków, szklanka mąki i jedno jajko).

Po ugnieceniu ciasta formujemy z niego wałek. Odcinany kawałki grubości pół centymetra i każdy kawałek lekko rolujemy na pokrytym mąką blacie zewnętrzną krawędzią widelca, by utworzyły się rowki. Są one niezbędne, by na kluskach zatrzymało się więcej sosu. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, dość mocno osolonej wody. Gotujemy około trzy minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy i układamy na pokrytym maśle półmisku.

Dyniowe gnocchi

Bardzo popularne są we Włoszech również gnocchi z dyni. Ich charakterystyczny, pomarańczowy kolor zachęca do jedzenia. Przygotowanie tych kopytek różni się trochę od przygotowania tradycyjnych klusek. Potrzebujemy: pół kilograma ugotowanych wcześniej i przetartych ziemniaków, pół kilograma dyni, upieczonej wcześniej w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, kilka łyżek sera ricotta, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej i trzy jajka.

Dynię ucieramy, łączymy ją z ziemniakami, serem, oboma gatunkami mąki i jajkami. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego wałeczek i formujemy kluski takie, jak tradycyjne. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmujemy i podajemy od razu polane masłem z listkami szałwii.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Wybrane dla Ciebie

Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie