Trwa ładowanie...

Gnocchi - rewelacyjne włoskie "kopytka". Czym się różnią od polskich i jak je zrobić?

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Składniki używane do ich przygotowania są praktycznie identyczne z tymi, jakich potrzebujemy, by przygotować nasze, polskie kopytka.

Jak zrobić pyszne włoskie gnocchi? Jak zrobić pyszne włoskie gnocchi? Źródło: Adobe Stock, fot: H.LEITNER
d41ascx
d41ascx

Gnocchi od kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Włoskie kopytka smakują doskonale zaraz po ugotowaniu, można je odgrzewać lub smażyć. A najlepsze są ze świeżo przyrządzonym pesto z bazylii lub z aromatyzowanym ziołami masłem.

Jak przygotować tradycyjne gnocchi?

Przede wszystkim potrzebujemy dobrej jakości, bardzo mączyste ziemniaki, dobrej jakości mąkę pszenną oraz jajko i sól. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lekko je studzimy i obieramy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i od razu dodajemy do nich mąkę oraz jajko (proporcje – 1,5 kilograma ziemniaków, szklanka mąki i jedno jajko).

Po ugnieceniu ciasta formujemy z niego wałek. Odcinany kawałki grubości pół centymetra i każdy kawałek lekko rolujemy na pokrytym mąką blacie zewnętrzną krawędzią widelca, by utworzyły się rowki. Są one niezbędne, by na kluskach zatrzymało się więcej sosu. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, dość mocno osolonej wody. Gotujemy około trzy minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy i układamy na pokrytym maśle półmisku.

Dyniowe gnocchi

Bardzo popularne są we Włoszech również gnocchi z dyni. Ich charakterystyczny, pomarańczowy kolor zachęca do jedzenia. Przygotowanie tych kopytek różni się trochę od przygotowania tradycyjnych klusek. Potrzebujemy: pół kilograma ugotowanych wcześniej i przetartych ziemniaków, pół kilograma dyni, upieczonej wcześniej w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, kilka łyżek sera ricotta, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej i trzy jajka.

d41ascx

Dynię ucieramy, łączymy ją z ziemniakami, serem, oboma gatunkami mąki i jajkami. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego wałeczek i formujemy kluski takie, jak tradycyjne. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmujemy i podajemy od razu polane masłem z listkami szałwii.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj