WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Gnocchi - rewelacyjne włoskie "kopytka". Czym się różnią od polskich i jak je zrobić?

Gnocchi to kluski ziemniaczane wywodzące z Włoch. Składniki używane do ich przygotowania są praktycznie identyczne z tymi, jakich potrzebujemy, by przygotować nasze, polskie kopytka.

GnocchiJak zrobić pyszne włoskie gnocchi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | H.LEITNER
Magda Bukowska

Gnocchi od kopytek różnią się kształtem, a także podawane są w zupełnie inny sposób i z innymi dodatkami. Włoskie kopytka smakują doskonale zaraz po ugotowaniu, można je odgrzewać lub smażyć. A najlepsze są ze świeżo przyrządzonym pesto z bazylii lub z aromatyzowanym ziołami masłem.

Jak przygotować tradycyjne gnocchi?

Przede wszystkim potrzebujemy dobrej jakości, bardzo mączyste ziemniaki, dobrej jakości mąkę pszenną oraz jajko i sól. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, lekko je studzimy i obieramy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę i od razu dodajemy do nich mąkę oraz jajko (proporcje – 1,5 kilograma ziemniaków, szklanka mąki i jedno jajko).

Po ugnieceniu ciasta formujemy z niego wałek. Odcinany kawałki grubości pół centymetra i każdy kawałek lekko rolujemy na pokrytym mąką blacie zewnętrzną krawędzią widelca, by utworzyły się rowki. Są one niezbędne, by na kluskach zatrzymało się więcej sosu. Gnocchi wrzucamy do wrzącej, dość mocno osolonej wody. Gotujemy około trzy minuty od momentu wypłynięcia, wyjmujemy i układamy na pokrytym maśle półmisku.

Dyniowe gnocchi

Bardzo popularne są we Włoszech również gnocchi z dyni. Ich charakterystyczny, pomarańczowy kolor zachęca do jedzenia. Przygotowanie tych kopytek różni się trochę od przygotowania tradycyjnych klusek. Potrzebujemy: pół kilograma ugotowanych wcześniej i przetartych ziemniaków, pół kilograma dyni, upieczonej wcześniej w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku, kilka łyżek sera ricotta, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej i trzy jajka.

Dynię ucieramy, łączymy ją z ziemniakami, serem, oboma gatunkami mąki i jajkami. Wyrabiamy ciasto, robimy z niego wałeczek i formujemy kluski takie, jak tradycyjne. Gotujemy we wrzątku, na bardzo małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmujemy i podajemy od razu polane masłem z listkami szałwii.

Podstawowy przepis na polskie kopytka

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny