Frytki, które nie pójdą w boczki. Zamiast smażyć, zrób w piekarniku
Frytki z piekarnika to doskonała alternatywa dla frytek smażonych w głębokich tłuszczu. Są mniej kaloryczne, dużo zdrowsze i naprawdę smakują rewelacyjnie.
Nawet przyjemnie chrupią. Przepis z bloga "Di bloguje". 
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Dla dzieci
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
 
Przyprawy:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - 1/4 papryki ostrej
 - 1/4 łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
- 50 ml oleju
 
Przepis
- Obrane, umyte i osuszone ziemniaki należy pokroić w słupki i dokładnie obtoczyć w przyprawach z olejem.
 - Całość luźno w jednej warstwie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
 - Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.
 - Czas pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika. Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z zewnątrz.
 - Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki, to po pokrojeniu ziemniaków, należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody, najlepiej z kostkami lodu i tak pozostawić na około 1 godzinę. Tym sposobem skrobia zostanie wypukana, a frytki po upieczeniu nabiorą intensywniejszej chrupkości.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl