Babka ziemniaczana na drożdżach. Klasyk z Podlasia w nowym wydaniu
Babka ziemniaczana na drożdżach to nico lżejsza wersja tradycyjnej babki ziemniaczanej z boczkiem i cebulą. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg obranych surowych ziemniaków,
- 420 g mąki pszennej tortowej,
- 3 jajka,
- 1,5 płaskiej łyżki soli,
- 170 ml mleka,
- 17 g suchych drożdży,
- 1 łyżka masła lub smalcu,
- bułka tarta do wysypania formy.
Przepis
- Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami.
- Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka minut odstawić.
- Do kartofli dodać mąkę, rozbełtane jajka, wlać mleko z drożdżami i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać sól i wymieszać.
- Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą.
- Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia.
- Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę.
- Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki i podsmażyć.
- Podałam z sosem z kurkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl