Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka
Ziemniaki po nelsońsku to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, jajek i cebuli. Na liście składników znajdziemy również żółty ser i pieczarki. Zapiekanka jest przepyszna. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
 - 4 cebule,
 - 4 jajka ugotowane na twardo,
 - 0,5 kg pieczarek,
 - 140 g tartego żółtego sera,
 - 0,5 szkl. bulionu,
 - szkl. śmietany 18 proc.,
 - 2 łyżki mąki,
 - 2 łyżki masła,
 - natka pietruszki,
 - sól, pieprz ziołowy.
 
Przepis
- Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na maśle z solą i pieprzem ziołowym. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podsmażaj razem jeszcze chwilę.
 - Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Jajka obierz i również pokrój. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, następnie pieczarek z cebulą i jajek.
 - Na to wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, grzybów i jajek. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
 - Śmietanę wymieszaj z bulionem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym serem.
 - Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 30 min.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl