Ziemniaki po nelsońsku. Bardzo łatwa i pyszna zapiekanka
Ziemniaki po nelsońsku to nic innego jak rodzaj zapiekanki z ziemniaków, jajek i cebuli. Na liście składników znajdziemy również żółty ser i pieczarki. Zapiekanka jest przepyszna. Każdy kto choć raz miał okazję jej spróbować, chętnie wraca do tego przepisu. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 4 cebule,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 0,5 kg pieczarek,
- 140 g tartego żółtego sera,
- 0,5 szkl. bulionu,
- szkl. śmietany 18 proc.,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz ziołowy.
Przepis
- Cebule obierz, pokrój w piórka i zeszklij na maśle z solą i pieprzem ziołowym. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plastry, dodaj do cebuli, podsmażaj razem jeszcze chwilę.
- Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Jajka obierz i również pokrój. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na spodzie ułóż warstwę ziemniaków, następnie pieczarek z cebulą i jajek.
- Na to wyłóż kolejną warstwę ziemniaków, grzybów i jajek. Ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
- Śmietanę wymieszaj z bulionem, mąką, dopraw solą i pieprzem. Wierzch posyp tartym serem.
- Tak przygotowanym sosem zalej ziemniaki. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. na ok. 30 min.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl