Faszerowane pieczone ziemniaczki
Prosty przepis na faszerowane pieczone ziemniaki. Smakują zarówno solo, jak i jako dodatek do dania głównego. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 10 ziemniaków dużych
- 1 cebula
- 20 dag pieczarek
- 10 dag boczku wędzonego
- 10 dag sera żółtego
- 2 łyżki ketchupu
- olej do smażenia
- sól
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków
- pieprz
Przepis
- Ziemniaki obierasz, myjesz, kroisz wzdłuż na połówki, robisz łyżeczką otwór. Ziemianki układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C.
- Cebulę obierasz, drobno kroisz, smażysz na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajesz drobno pokrojony boczek oraz drobno pokrojone pieczarki.
- Doprawiasz solą oraz pieprzem. Grzyby przekładasz do naczynia, dodajesz ser żółty straty na tarce o dużych oczkach oraz ketchup.
- Farszem napełniasz otwory każdego ziemniaka.
- Ziemniaki zapiekasz 10 minut w piekarniku w 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl