8 sposobów na tani i smaczny obiad!
Jedzenie to niewątpliwie rzecz przyjemna. Miło jest spędzać czas w kuchni obierając, krojąc, przyprawiając, łącząc smaki, korzystając z przepisów i wymyślając własne, nowe potrawy. Nieco gorzej się robi, gdy portfel zaczyna świecić pustkami i nie na wszystko możemy sobie pozwolić. A apetyt na coś pysznego pozostaje. Warto wówczas sięgnąć po wypróbowane metody na smaczny i tani obiad. Oto kilka pomysłów na danie za 10 złotych dla dwojga.
- Coś znanego Placki ziemniaczane to przepis znany i sprawdzony. Placki, według upodobania, możemy podawać ze śmietaną, cukrem czy sosami grzybowymi. Jeśli jednak mamy apetyt na coś więcej niż standardowa wersja, do farszu możemy dodać startą cukinię lub liście świeżego szpinaku i doprawić czosnkiem. Potrawa nadal będzie tania, a będzie miała w sobie niecodzienną nutkę.
- Coś prostego Tanie i smaczne są również znane wszystkim naleśniki. Ale i tę potrawę można bardzo uatrakcyjnić, dodając do farszu pocięte listki sałaty masłowej, posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Do takich naleśników doskonale pasuje sos z jogurtu i czosnku. Tak wygląda wersja wytrawna. Na słodko możemy dodać do nich praktycznie wszystkie sezonowe owoce (np. lekko podsmażone) z cukrem lub serkiem waniliowym.
- Inspiracja kuchnią włoską Pomysłów do tanich, a przy tym wyszukanych potraw, szukać można w kuchni włoskiej. Jednym z tradycyjnych dań jest spaghetti aglio oglio, czyli potrawa wymagająca użycia jedynie makaronu, oliwy z oliwek, czosnku, natki pietruszki i odrobiny parmezanu. Jej dodatkową zaletą jest to, że jest szybka w wykonaniu. Spaghetti świetnie też smakuje po prostu polane oliwą i posypane odpowiednią przyprawą, np. ostrą papryczką. Do makaronu można wrzucić warzywa, np. ugotowane na parze brokuły lub cukinię, wymieszane z oliwą lub serkiem lazur. Makaron bardzo dobrze smakuje podany z pomidorowym sosem, z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii.
- Hiszpańska inspiracja Niezwykle prostym tanim i smacznym daniem jest hiszpańska tortilla. Jej podstawowe składniki to jajka i ziemniaki pokrojone w kostkę, surowe lub ugotowane. Ziemniaki obsmaża się na patelni, a następnie dodaje wedle gustu: kawałki czerwonej papryki, cebulę, kukurydzę, kiełbasę (najlepiej hiszpańską - chorizo, ale w tańszym wariancie posiłku można zastąpić ją polską kiełbasą). Kiedy składniki podsmażymy, dodajemy spienione jajka i całość jeszcze raz obsmażamy najpierw z jednej, a potem z drugiej strony, na złoty kolor. Tortille podaje się z bagietką.
- Pożywna zupa Zupa jest doskonałym pomysłem na tani obiad: pozwala puścić wodze wyobraźni i da się ją zrobić praktycznie ze wszystkiego. Najprostsze są zupy krem. Doskonale smakują te z brokułów, cukinii czy kukurydzy. Bardzo smaczna i efektowna jest pochodząca z kuchni hiszpańskiej zupa krem z grillowanych i obranych ze skórki papryk, pomidorów i bakłażana, zabielona śmietaną. Smak zupy z marchewki można urozmaicić dodając do niej ostre i orientalne przyprawy lub mleczko kokosowe, imbir i sok z pomarańczy. Z kolei zupa z cebuli zyskuje całkiem inny charakter, gdy dodamy do niej listki limonki, imbir i chili. W chłodniejsze dni sprawdza się przepis na pożywną i aromatyczną zupę z marchewki, ziemniaków, cebuli, cukinii, czosnku i fasoli z przyprawami: odrobiny cynamonu, gałki muszkatołowej, curry i imbiru. Przyprawy najpierw podsmaża się, uważając, by ich nie przypalić, następnie wrzuca pokrojone w kostkę warzywa (oprócz fasoli) i smaży razem z przyprawami przez ok. minutę. Warzywa zalewa się bulionem, gotuje przez ok. 15 – 20 minut, dorzuca fasolę i gotuje jeszcze kilka minut, a następnie zabiela śmietaną i posypuje nacią pietruszki.
- Danie rybne Ryby ze względu na ich zdrowotne właściwości warto jeść jak najczęściej. Jeśli nie stać nas na łososia czy halibuta, sięgnijmy po śledzie, flądry, szprotki. Wszystkie one są rybami morskimi, a więc bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3. Szprotki dodatkowo jedzone wraz z ośćmi, są doskonałym źródłem wapnia. A co ważne, wszystkie kosztują tylko kilka złotych za kilogram. Podane z sezonową surówką i ziemniakami są daniem tanim i zdrowym. Smażone szprotki
7.Danie warzywne
Warzywa, zwłaszcza wiosną i latem, nie są specjalnie drogie, a przygotować można je na mnóstwo sposobów. Dobrym pomysłem na niedrogie danie jest kalafior, brokuły i marchewka zapiekane pod beszamelem albo zapiekanka z przekładanych ziemniaków i cebuli, polana śmietaną i posypana tartym serem i tymiankiem lub szczypiorkiem. Kolejnym pomysłem są warzywa z patelni, np. marchewka, pietruszka, cebula i papryka doprawione nietypowo sokiem z pomarańczy lub cukinia, bakłażan i kabaczek, posypane rukolą, czarnymi oliwkami, plastrami mozzarelli i świeżego pomidora.
8.Danie mięsne
Gdy przychodzi apetyt na mięso, tanim rozwiązaniem są mielone. Aby nadać im niecodzienny smak, warto doprawić je cynamonem, kuminem i imbirem. Tanie są również skrzydełka kurczaka. Doprawione ostrą papryką, zapieczone i podane z sosem z sera pleśniowego zamieniają się w danie z kuchni amerykańskiej. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej śródziemnomorskiego, możemy zapiec ćwiartki kurczaka w oliwie z ziołami, czosnkiem i ćwiartkami pomidora.
OS/mmch
Polecamy również: