Hiszpańska tortilla
- 1 kg ziemniaków pokrojonych w plasterki,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula pokrajana w plasterki,
- 1 papryka pokrajana w kostkę,
- 2 oczyszczone z pestek i pokrajane w kostkę pomidory,
- 25 g kukurydzy osączonej z zalewy, 6 dużych roztrzepanych jaj,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
Przez 5 minut gotujemy ziemniaki, następnie odcedzamy. Rozgrzewamy olej na patelni, wkładamy ziemniaki oraz cebule i smażymy przez 5 minut na małym ogniu stale mieszając do chwili uzyskania złocistej barwy. Dodajemy paprykę, pomidory i kukurydzę. Dobrze mieszamy. Wlewamy roztrzepane jajka z natką pietruszki, dodajemy do smaku sól i pieprz. Smażymy przez 10 - 12 minut, aż spód się zrumieni. Patelnię przenosimy do piekarnika i opiekamy od góry przez kolejne 5 - 7 minut, aż jajka się zetną. Kroimy gotową tortillę na kawałki, podajemy z sosem.
Przepis dodał użytkownik czarownica
Podziel się opinią
Komentarze