Trwa ładowanie...
dxtlvjh
13-05-2011 11:52

Smażone szprotki

Przepis
4.8
(18 głosów)
Oceń:
dxtlvjh
Składniki
  • 1/2 kg szprotek
  • ok. pół szklanki mąki
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony)
  • natka świeżej pietruszki
  • olej do smażenia
  • do ozdoby: cytryna, sól morska
Przepis

Rozgrzej olej do ok. 190°C

Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do lnianego worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.

Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby na patelnię. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.

Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.

Przepis dodał użytkownik czarownica

Podziel się opinią

20
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
dxtlvjh
dxtlvjh
Więcej tematów
dxtlvjh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj