Smażone szprotki
- 1/2 kg szprotek
- ok. pół szklanki mąki
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- natka świeżej pietruszki
- olej do smażenia
- do ozdoby: cytryna, sól morska
Rozgrzej olej do ok. 190°C
Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do lnianego worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.
Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby na patelnię. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.
Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.
Przepis dodał użytkownik czarownica
Podziel się opinią
Komentarze