Składniki
- 1/2 kg szprotek
- ok. pół szklanki mąki
- sól
- pieprz (najlepiej świeżo mielony)
- natka świeżej pietruszki
- olej do smażenia
- do ozdoby: cytryna, sól morska
Przepis
Rozgrzej olej do ok. 190°C
Przepis
Szprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do lnianego worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.
Przepis
Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby na patelnię. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.
Przepis
Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl