Trwa ładowanie...
dxtlvjh
01-02-2021 09:58

Placki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemsko

Przepis

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jednak możemy się założyć, że placków ziemniaczanych w takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Ziemniaczane ciasto i mięsny (lub pieczarkowy farsz) to znakomite połączenie. Placki ziemniaczane z nadzieniem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można je podać z sosem śmietanowym lub grzybowym.

dxtlvjh
4.3
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Placki:

Nadzienie:

  • 200-250 g mięsa mielonego (może być indycze czy wieprzowe)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • mogą być dowolne przyprawy do mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • koperek

Nadzienie wegetariańskie:

  • 150 g pieczarek
Przepis
  • Ziemniaki utrzeć na tarce, można także utrzeć cebule, a można posiekać w drobna kostkę, dodać jaja, mąkę, sól, pieprz.
  • Do mięsa mielonego dodać cebule (też posiekaną w drobną kostkę), mięso posolić i przyprawić.
  • Wegetariańskie: drobno posiekane pieczarki (grzyby usmażone czy gotowane), dodać drobno posiekaną cebule, sol, koperek.
  • Rozgrzać dobrze patelnię (z olejem) i wykładać masę ziemniaczana na patelnię, jak na placki ziemniaczane, na każdy smażący się placek, małą łyżeczką (czy widelcem) wykładać mięso mielone, na górę znowu dajemy taką samą warstwę masy ziemniaczanej (jak na placek - mniej więcej tyle), jak placek podsmaży się z jednej strony, odwracamy go na drugą (wychodzi nam placek w środku z nadzieniem).
  • Radzę po usmażeniu składać placki do naczynia o grubych ściankach i po usmażeniu wszystkich, poddusić placki ze śmietaną i koperkiem (dodając na dno odrobinę oleju i wody) dusić ok. 15-20 minut.
  • Można podawać ze śmietaną, dowolnym sosem.

Przepis dodał użytkownik bodeta

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Placki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemsko
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxtlvjh
dxtlvjh
dxtlvjh
dxtlvjh
Więcej tematów
dxtlvjh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj