Placki ziemniaczane na bogato. W tej wersji smakują nieziemsko
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jednak możemy się założyć, że placków ziemniaczanych w takiej wersji jeszcze nie próbowaliście. Ziemniaczane ciasto i mięsny (lub pieczarkowy farsz) to znakomite połączenie. Placki ziemniaczane z nadzieniem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Można je podać z sosem śmietanowym lub grzybowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Placki:
- 6-8 dużych ziemniaków
- 2 jaja
- 2-3 łyżki mąki
- 1 cebula
- sól, pieprz
Nadzienie:
- 200-250 g mięsa mielonego (może być indycze czy wieprzowe)
- 1 cebula
- sól, pieprz
- mogą być dowolne przyprawy do mięsa mielonego
- olej do smażenia
- śmietana
- koperek
Nadzienie wegetariańskie:
- 150 g pieczarek
- Ziemniaki utrzeć na tarce, można także utrzeć cebule, a można posiekać w drobna kostkę, dodać jaja, mąkę, sól, pieprz.
- Do mięsa mielonego dodać cebule (też posiekaną w drobną kostkę), mięso posolić i przyprawić.
- Wegetariańskie: drobno posiekane pieczarki (grzyby usmażone czy gotowane), dodać drobno posiekaną cebule, sol, koperek.
- Rozgrzać dobrze patelnię (z olejem) i wykładać masę ziemniaczana na patelnię, jak na placki ziemniaczane, na każdy smażący się placek, małą łyżeczką (czy widelcem) wykładać mięso mielone, na górę znowu dajemy taką samą warstwę masy ziemniaczanej (jak na placek - mniej więcej tyle), jak placek podsmaży się z jednej strony, odwracamy go na drugą (wychodzi nam placek w środku z nadzieniem).
- Radzę po usmażeniu składać placki do naczynia o grubych ściankach i po usmażeniu wszystkich, poddusić placki ze śmietaną i koperkiem (dodając na dno odrobinę oleju i wody) dusić ok. 15-20 minut.
- Można podawać ze śmietaną, dowolnym sosem.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze