Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przepis na placki zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że prosty trik sprawi, że placki ziemniaczane wyjdą niewiarygodnie pulchne i puszyste. O co chodzi? Zobaczcie nasz przepis.

Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszysteProsty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
  • Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron.
  • Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości