Prosty trik odmieni placki ziemniaczane. Wyjdą niewiarygodnie puszyste
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Przepis na placki zna chyba każdy. Nie każdy jednak wie, że prosty trik sprawi, że placki ziemniaczane wyjdą niewiarygodnie pulchne i puszyste. O co chodzi? Zobaczcie nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- tłuszcz do smażenia
- Ziemniaki zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka wbić do utartych ziemniaków, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodać ubitą pianę do masy ziemniaczanej, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Rozgrzać na patelni tłuszcz (na niezbyt dużym gazie, żeby nie pryskał), nakładać porcje masy łyżką stołową i obsmażać z dwóch stron.
- Podawać na słodko z cukrem albo jako dodatek do gulaszu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze