Zupy na Wigilię. Która z nich jest twoją ulubioną?

Zupa wigilijna pojawia się na stole, gdy pierwsza gwiazdka zabłyśnie na niebie. Dlatego też potrawa ta jest tak wyjątkowa – wyznacza początek świąt Bożego Narodzenia i jest ważnym elementem wieczerzy.

Zupa grzybowa z kaszą pęczakZupy na Wigilię. Która z nich jest twoją ulubioną?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Zupy na Wigilię – barszcz czerwony z uszkami

Najczęściej przygotowywana z zup wigilijnych. Nie może jej zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Choć każda gospodyni ma swój własny, wyjątkowy przepis na tę zupę, to w naszym przekonaniu najsmaczniejszy barszcz czerwony wigilijny jest na zakwasie z buraków.

Barszcz nie tylko z uszkami

Zupy na Wigilię – słodka zupa migdałowa

Zupa migdałowa czy inaczej zupa orszadowa, to klasyk pochodzący z Kresów, o którym pisała najsłynniejsza bodaj polska kucharka – Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Zupa ta, gotowana na migdałach, z dodatkiem przypraw i kakao, to propozycja, która może skusić dzieci. Podawana z makaronem lub ryżem będzie świetnym pomysłem na urozmaicenie wigilijnego menu.

Zupy na Wigilię – zupa grzybowa

Druga, obok barszczu czerwonego, najczęściej przygotowywana zupa na Wigilię. Jak wszystkie potrawy tego okresu, zupa grzybowa zawiera suszone grzyby leśne, nasze skarby jesieni. Zupa grzybowa na Wigilię jest wyjątkowo bogata – nikt nie skąpi tu grzybów – i uwodzi zapachem, roznoszącym się po całym domu. Można podawać ją z makaronem, świeżym pieczywem lub, jak w niektórych regionach Polski, z kaszą pęczak.

Przepisów na nią jest wiele, my proponujemy wyjątkową recepturę Ewy Wachowicz na zupę grzybową na zakwasie na żur.

Zupy na Wigilię – zupa rybna

Ponieważ ryby tradycyjnie jedzone są podczas Wigilii jako chrześcijański symbol Jezusa Chrystusa, to w niektórych domach alternatywą dla barszczu czerwonego jest zupa rybna. Może dla niektórych brzmi to ekstrawagancko, ale na pewno zupa rybna jest grzechu warta.

Na tę okazję można wykonać zupę na resztkach z filetowania karpia bądź na rybach morskich, a nawet – owocach morza. Możliwości jest nieskończenie wiele. My proponujemy przepis na zupę rybną z karpia, której atutem jest prostota i szybkość wykonania. Na pewno zdążycie przed Wigilią.

Zupa rybna z karpia
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji