Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy

Ogórek kiszony to więcej niż tradycyjny dodatek do obiadu. Choć często traktowany jest tylko jak zwykła przekąska, to jego wpływ na organizm zaskakuje. Zawarte w nim naturalne bakterie kwasu mlekowego wspierają jelita, poprawiają odporność i wpływają na ogólne samopoczucie. Regularne jedzenie kiszonych ogórków przez dwa tygodnie może zauważalnie poprawić trawienie, wygląd skóry i poziom energii. To prosta czynność, która przyniesie efekty szybciej, niż się spodziewasz.
Ogórki kiszone i ich wpływ na organizmOgórki kiszone i ich wpływ na organizm
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poprawa mikroflory jelitowej

Kiszone ogórki są naturalnym źródłem bakterii kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na równowagę mikroflory jelitowej. Regularne ich spożywanie pomaga odbudować dobre bakterie w układzie pokarmowym, szczególnie po okresach stresu lub antybiotykoterapii. Dobrze funkcjonujące jelita to lepsze wchłanianie składników odżywczych i silniejsza odporność. Już po kilkunastu dniach codziennego jedzenia kiszonych ogórków można zauważyć lżejsze trawienie i mniejszy dyskomfort po posiłkach.

Wpływ na sylwetkę i metabolizm

Ogórki kiszone to doskonałe wsparcie dla osób dbających o sylwetkę. Zawierają niewiele kalorii, a przy tym dostarczają błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Kwas mlekowy obecny w kiszonkach pobudza pracę jelit i poprawia metabolizm oraz pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Regularne jedzenie kiszonych ogórków może też ograniczyć wahania poziomu cukru we krwi, przez co łatwiej uniknąć napadów głodu i chęci podjadania między posiłkami.

Chrupiące ogórki po kartusku. Niezastąpione w każdej kuchni

Korzyści dla skóry i samopoczucia

Codzienne jedzenie kiszonych ogórków może pozytywnie wpływać na kondycję skóry oraz poprawiać samopoczucie. Obecne w nich probiotyki biorą udział w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Dzięki temu cera staje się jaśniejsza, a skłonność do stanów zapalnych wyraźnie maleje. Zawarte w kiszonkach witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i tym samym wspierać także układ nerwowy. Z tego powodu organizm funkcjonuje sprawniej, a ty czujesz więcej energii i lekkości na co dzień.

Wartości odżywcze i minerały

Ogórki kiszone, mimo niskiej kaloryczności, są bogate w cenne składniki odżywcze. Dostarczają witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm oraz witaminę C, wspomagającą ochronę komórek i wzmocnienie odporności. Zawierają też potas i magnez, niezbędne dla pracy serca i mięśni, a także niewielkie ilości żelaza i wapnia. Dzięki fermentacji minerały stają się łatwiej przyswajalne, a kwas mlekowy usprawnia ich wchłanianie. To prosty sposób, by naturalnie wzbogacić codzienną dietę.

Jak je jeść i z czym łączyć

Ogórki kiszone można jeść na wiele sposobów, nie tylko w postaci dodatku do obiadu. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, kanapkach, wrapach i na przekąskę między posiłkami. Dobrze komponują się z jajkiem, rybą lub chudym mięsem, ponieważ ułatwiają trawienie cięższych potraw. Można je też dodać do smoothie warzywnego lub posiekać do sosu jogurtowego, by nadać mu orzeźwiający smak. Warto jeść je regularnie, najlepiej na surowo, bo tylko wtedy zachowują pełnię wartości probiotycznych i mineralnych.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej