Trwa ładowanie...
obiad
Agata Dutkowska
09-12-2020 11:21

Kasza kukurydziana – przepisy

Kasza z ziarna kukurydzy to bardzo popularny produkt w krajach południowej Europy. Ostatnio zyskuje też coraz większe rzesze fanów w Polsce. I to nie tylko wśród osób, które stosują dietę bezglutenową. Kasza kukurydziana jest bardzo zdrowa i smaczna, warto więc włączyć ją do codziennego menu.

Polenta to najpopularniejszy sposób na przygotowanie kaszy kukurydzianejPolenta to najpopularniejszy sposób na przygotowanie kaszy kukurydzianejŹródło: 123RF
d43jdzn
d43jdzn

Najbardziej popularnym sposobem na wykorzystanie kaszy kukurydzianej jest ugotowanie jej i przygotowanie polenty, popularnego dodatku przede wszystkim do dań z duszonego mięsa. Podstawowy przepis jest prosty, ale dość pracochłonny. Szklankę drobnej kaszy wrzucamy stopniowo do trzech szklanek gotującej się, lekko osolonej wody, cały czas dokładnie mieszając. Gotujemy ją na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę, co może zająć nawet 40 minut, odstawiamy przykrytą ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.

Polenta - jak ją przygotować?

Do polenty w trakcie gotowania możemy dodawać przeróżne przyprawy i zioła. Bardzo dobrze pasuje suszony tymianek, oregano, bazylia lub cząber. Często dodaje się również trochę ostrej papryki w proszku, która poprawia smak lekko mdłej kaszy. Możemy również sięgnąć po suszone pomidory, posiekane oliwki lub liście szpinaku. Polentę możemy podawać zaraz po ugotowaniu np. zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków, albo przygotować z niej inne dania.

Frytki z kaszy kukurydzianej

Frytki z kaszy kukurydzianej to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Ugotowaną kaszę wylewamy na blaszkę, wyrównujemy nożem i pozostawiamy do wystudzenia, najlepiej w lodówce. Z wystudzonej masy wycinamy wąskie frytki, obtaczamy je w mące z dodatkiem pieprzu i mielonej papryki i smażymy na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu, osączamy je na papierowym ręczniku. W odróżnieniu od frytek z ziemniaków, te z kaszy doskonale smakują także na zimno.

Zapiekana kasza kukurydziana

Ugotowaną kaszę możemy również zapiekać. Do takich zapiekanek najbardziej pasują proste składniki: ser, pomidory i świeże zioła. Jak zapiekankę zrobić? To proste. Ugotowaną kaszę mieszamy z masłem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kaszę, wyrównujemy ją nożem, na wierzchu układamy plasterki pomidora, starty ser i zioła. Wszystko zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

d43jdzn

Zupa z kaszą kukurydzianą

Kaszę kukurydzianą możemy również wykorzystać do przygotowania pysznej, warzywnej zupy. Potrzebujemy: dużą cukinię, dwie garści zielonej fasolki, czosnek, natkę pietruszki, śmietanę, bulion warzywny, olej, pieprz, sól i, oczywiście, kaszę. Cukinię kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, dodajemy sól i dusimy kilka minut. Miksujemy, zalewamy bulionem, dodajemy fasolkę, śmietanę, natkę, czosnek i kaszę. Gotujemy aż kasza zmięknie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz także:

d43jdzn
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d43jdzn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43jdzn
Więcej tematów