Kasza kukurydziana – przepisy

Kasza z ziarna kukurydzy to bardzo popularny produkt w krajach południowej Europy. Ostatnio zyskuje też coraz większe rzesze fanów w Polsce. I to nie tylko wśród osób, które stosują dietę bezglutenową. Kasza kukurydziana jest bardzo zdrowa i smaczna, warto więc włączyć ją do codziennego menu.

PolentaPolenta to najpopularniejszy sposób na przygotowanie kaszy kukurydzianej
Źródło zdjęć: © 123RF

Najbardziej popularnym sposobem na wykorzystanie kaszy kukurydzianej jest ugotowanie jej i przygotowanie polenty, popularnego dodatku przede wszystkim do dań z duszonego mięsa. Podstawowy przepis jest prosty, ale dość pracochłonny. Szklankę drobnej kaszy wrzucamy stopniowo do trzech szklanek gotującej się, lekko osolonej wody, cały czas dokładnie mieszając. Gotujemy ją na małym ogniu, aż wchłonie całą wodę, co może zająć nawet 40 minut, odstawiamy przykrytą ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia.

Polenta - jak ją przygotować?

Do polenty w trakcie gotowania możemy dodawać przeróżne przyprawy i zioła. Bardzo dobrze pasuje suszony tymianek, oregano, bazylia lub cząber. Często dodaje się również trochę ostrej papryki w proszku, która poprawia smak lekko mdłej kaszy. Możemy również sięgnąć po suszone pomidory, posiekane oliwki lub liście szpinaku. Polentę możemy podawać zaraz po ugotowaniu np. zamiast makaronu, ryżu czy ziemniaków, albo przygotować z niej inne dania.

Frytki z kaszy kukurydzianej

Frytki z kaszy kukurydzianej to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Ugotowaną kaszę wylewamy na blaszkę, wyrównujemy nożem i pozostawiamy do wystudzenia, najlepiej w lodówce. Z wystudzonej masy wycinamy wąskie frytki, obtaczamy je w mące z dodatkiem pieprzu i mielonej papryki i smażymy na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu, osączamy je na papierowym ręczniku. W odróżnieniu od frytek z ziemniaków, te z kaszy doskonale smakują także na zimno.

Zapiekana kasza kukurydziana

Ugotowaną kaszę możemy również zapiekać. Do takich zapiekanek najbardziej pasują proste składniki: ser, pomidory i świeże zioła. Jak zapiekankę zrobić? To proste. Ugotowaną kaszę mieszamy z masłem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy kaszę, wyrównujemy ją nożem, na wierzchu układamy plasterki pomidora, starty ser i zioła. Wszystko zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Zupa z kaszą kukurydzianą

Kaszę kukurydzianą możemy również wykorzystać do przygotowania pysznej, warzywnej zupy. Potrzebujemy: dużą cukinię, dwie garści zielonej fasolki, czosnek, natkę pietruszki, śmietanę, bulion warzywny, olej, pieprz, sól i, oczywiście, kaszę. Cukinię kroimy w plastry. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cukinię, dodajemy sól i dusimy kilka minut. Miksujemy, zalewamy bulionem, dodajemy fasolkę, śmietanę, natkę, czosnek i kaszę. Gotujemy aż kasza zmięknie.

Paweł Loroch o kuchni. Powinna być sercem domu

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja