Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej

Dla jednych to danie jest reliktem przeszłości, inni do dziś chętnie wracają do przepisu. Dietetyk podpowiada, że to nie tylko smak wspomnień, ale również sposób na to, by wesprzeć stawy.

Znany dietetyk poleca galartZnany dietetyk poleca galart
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Znany dietetyk i specjalista żywność, dr Bartek Kulczyński, wziął pod lupę kultowe dania z czasów PRL. Na liście polecanych przez niego potraw pojawił się galart, znany także pod nazwą zimne nóżki lub galareta. Dawniej obowiązkowo pojawiał się na prywatkach, umilał rodzinne spotkania i święta. Mięso zatopione w galaretce z dodatkiem żelatyny okazuje się być nie tylko smaczne, ale również całkiem zdrowe.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Czy galart jest zdrowy?

W galaretce znaleźć można przede wszystkim mięso z nóg wieprzowych lub golonki, kawałki marchewki oraz pietruszki i żelatynę połączoną z wywarem. Na pierwszy rzut oka to połączenie może nie wyglądać zachęcająco, ale zdecydowanie nie brakuje amatorów galartu. I bardzo dobrze, bo kultowy przysmak z PRL zachwyca nie tylko smakiem.

Galart
Galart © Pyszności

Nogi wieprzowe, czyli główne składniki galartu, na co dzień nie budzą za wiele entuzjazmu wśród dietetyków, a i samo danie nie jest bogate w składniki odżywcze. Jest za to źródłem kolagenu.

- Nogi wieprzowe i żelatyna dostarczają pewnej ilości kolagenu, a konkretnie aminokwasu o nazwie prolina, który wspiera stawy – podpowiada Bartek Kulczyński.

Dietetyk podkreśla, że nie jest to najlepszy możliwy sposób na dostarczanie kolagenu, ale warto wziąć to pod uwagę podczas jedzenia galarety.

- Spożywanie wspomnianej potrawy nie jest zbyt skutecznym sposobem na poprawę zdrowia stawów, choć niewielkie pierwiastek korzyści może rzeczywiście wnieść - zaznacza.

Kolagen w diecie

Skoro galareta ma jedynie "niewielki pierwiastek korzyści", warto w codziennej diecie szukać lepszych i bardziej skoncentrowanych źródeł kolagenu oraz składników wspierających jego syntezę. Sam galart może być za to ciekawym i smacznym uzupełnieniem. Najskuteczniejszym naturalnym źródłem kolagenu jest długo gotowany wywar na kościach szpikowych, szponach kurczaka czy głowach ryb. Im dłuższy czas gotowania, tym więcej kolagenu i proliny wydostaje się do bulionu. Taki bulion można pić jak rosół lub wykorzystywać jako bazę do zup i sosów.

Samo spożycie kolagenu to jedno, ale równie ważne jest to, czy organizm jest w stanie go wykorzystać. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie i działa jak klej łączący aminokwasy we włókna kolagenowe. Dlatego warto sięgnąć po natkę pietruszki do galaratu czy rosołu, dorzucić czerwoną paprykę do sałatki czy w ramach przekąski wybierać czerwone owoce i jagody.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟