Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej

Dla jednych to danie jest reliktem przeszłości, inni do dziś chętnie wracają do przepisu. Dietetyk podpowiada, że to nie tylko smak wspomnień, ale również sposób na to, by wesprzeć stawy.

Znany dietetyk poleca galartZnany dietetyk poleca galart
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube
Ewa Malinowska

Znany dietetyk i specjalista żywność, dr Bartek Kulczyński, wziął pod lupę kultowe dania z czasów PRL. Na liście polecanych przez niego potraw pojawił się galart, znany także pod nazwą zimne nóżki lub galareta. Dawniej obowiązkowo pojawiał się na prywatkach, umilał rodzinne spotkania i święta. Mięso zatopione w galaretce z dodatkiem żelatyny okazuje się być nie tylko smaczne, ale również całkiem zdrowe.

Chleb w jajku z czasów PRL w wersji premium. Znika z talerzy w mgnieniu oka

Czy galart jest zdrowy?

W galaretce znaleźć można przede wszystkim mięso z nóg wieprzowych lub golonki, kawałki marchewki oraz pietruszki i żelatynę połączoną z wywarem. Na pierwszy rzut oka to połączenie może nie wyglądać zachęcająco, ale zdecydowanie nie brakuje amatorów galartu. I bardzo dobrze, bo kultowy przysmak z PRL zachwyca nie tylko smakiem.

Galart
Galart © Pyszności

Nogi wieprzowe, czyli główne składniki galartu, na co dzień nie budzą za wiele entuzjazmu wśród dietetyków, a i samo danie nie jest bogate w składniki odżywcze. Jest za to źródłem kolagenu.

- Nogi wieprzowe i żelatyna dostarczają pewnej ilości kolagenu, a konkretnie aminokwasu o nazwie prolina, który wspiera stawy – podpowiada Bartek Kulczyński.

Dietetyk podkreśla, że nie jest to najlepszy możliwy sposób na dostarczanie kolagenu, ale warto wziąć to pod uwagę podczas jedzenia galarety.

- Spożywanie wspomnianej potrawy nie jest zbyt skutecznym sposobem na poprawę zdrowia stawów, choć niewielkie pierwiastek korzyści może rzeczywiście wnieść - zaznacza.

Kolagen w diecie

Skoro galareta ma jedynie "niewielki pierwiastek korzyści", warto w codziennej diecie szukać lepszych i bardziej skoncentrowanych źródeł kolagenu oraz składników wspierających jego syntezę. Sam galart może być za to ciekawym i smacznym uzupełnieniem. Najskuteczniejszym naturalnym źródłem kolagenu jest długo gotowany wywar na kościach szpikowych, szponach kurczaka czy głowach ryb. Im dłuższy czas gotowania, tym więcej kolagenu i proliny wydostaje się do bulionu. Taki bulion można pić jak rosół lub wykorzystywać jako bazę do zup i sosów.

Samo spożycie kolagenu to jedno, ale równie ważne jest to, czy organizm jest w stanie go wykorzystać. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu w organizmie i działa jak klej łączący aminokwasy we włókna kolagenowe. Dlatego warto sięgnąć po natkę pietruszki do galaratu czy rosołu, dorzucić czerwoną paprykę do sałatki czy w ramach przekąski wybierać czerwone owoce i jagody.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę