Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania

Czernidlak kołpakowaty to grzyb, który bardzo często pojawia się w polskich lasach. Nie wszyscy go zbierają, ponieważ nie jest tak popularny jak podgrzybek czy kania. Jest więc duża szansa na to, że wrócisz do domu z pełnym koszem.

Czernidlak kołpakowaty to grzyb jadalnyCzernidlak kołpakowaty to grzyb jadalny
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Czernidłaki kołpakowate, należące do rodziny pieczarkowatych, pojawiają się w naszych lasach od kwietnia do listopada. Występują właściwie na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą. Lubią wyrastać w sąsiedztwie człowieka, co oznacza, że możesz się na nie natknąć nawet we własnym ogródku. Występują też na polanach leśnych, łąkach i w pobliżu pastwisk.

Schab z kremowym sosem na bazie leśnych grzybów. Pyszny obiad prosto z piekarnika

Jak rozpoznać czernidlaki?

Grzyby te przypominają kanię z postrzępionym kapeluszem i równie dobrze sprawdzają się na "oszukane schabowe". Młode owocniki mają biały kolor kapelusza, pod którym kryje się cienki i kruchy miąższ. Starsze zabarwiają się na ciemny kolor i zaczynają się rozpływać – takich nie należy już wrzucać na patelnię. Jadalne są tylko młode, zamknięte grzyby.

Niedoceniany grzyb o subtelnym smaku

Czernidlak ma przyjemny zapach i delikatny miąższ o subtelnym smaku – niektórzy porównują go do cielęciny. Jednak warto pamiętać o tym, że jest to grzyb bardzo podatny na ostre smaki i szybko się psuje. Dlatego najlepiej przygotować go od razu po zebraniu z dodatkiem podstawowych, delikatnych przypraw.

Niektóre atlasy grzybów podają, że czernidlak kołpakowaty jest trujący w połączeniu z alkoholem. Jednak badania naukowe tego nie potwierdzają – prawdopodobnie chodzi o podobną do niego czernidłówkę pospolitą, która ma gładki i szary kapelusz. To tych grzybów nie zaleca się spożywać na 24 godz. przed i 72 godz. po wypiciu alkoholu.

Przepis na czernidlaki w cieście naleśnikowym

Nie zwlekaj z obróbką czernidłaków, ponieważ ich szybki proces starzenia może wpłynąć na smak i konsystencję dania.

Składniki:

  • 200 g świeżych czernidłaków kołpakowatych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść z ziemi i resztek runa leśnego. Upewnij się, że są białe i świeże. Jeśli zaczynają czernieć, nie nadają się już do jedzenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, bulion, jajko i sól, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
  3. Po kolei zanurzaj grzyby w cieście naleśnikowym i kładź na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż na złoty kolor z każdej strony.
  4. Podawaj od razu po usmażeniu w towarzystwie ulubionego sosu lub jako niezależną przekąskę.

Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.

Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀