Trwa ładowanie...
d3mlimo
oprac. Katarzyna Gileta
20-11-2020 10:50

Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis

Przepis

Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki.

d3mlimo
4.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 1 karp około 1 kg
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 20 dkg pietruszki, marchewki, selera
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 liść laurowy
  • sól, biały pieprz
Przepis
  • Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę.
  • Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić.
  • Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut.
  • Do wywaru dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut.
  • Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
  • Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.

Przepis dodał użytkownik justina222

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3mlimo

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
d3mlimo
Więcej tematów
d3mlimo