Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis
Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę.
- Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić.
- Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut.
- Do wywaru dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut.
- Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
- Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.
Przepis dodał użytkownik justina222
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze