Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis

Najważniejszym elementem każdej zupy rybnej jest wywar, który przygotowujemy z resztek ryb (ości, kręgosłup, głowa, płetwy) i warzyw. Wywar gotujemy krótko, maksymalnie godzinę, bo inaczej zrobi się gorzki.

Wigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepisWigilijna zupa z karpia. Sprawdzony przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 karp około 1 kg
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 20 dkg pietruszki, marchewki, selera
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 liść laurowy
  • sól, biały pieprz

Przepis

  • Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę.
  • Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić.
  • Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki warzywa, gotować powoli 30 minut.
  • Do wywaru dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut.
  • Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki.
  • Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja