Barszcz wigilijny

To tradycyjna zupa podawana w wigilię Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny jest klarowny, ma głęboką barwę i intensywny smak. Przygotowywany jest na bulionie warzywnym z dodatkiem świeżych buraków ćwikłowych i zakwasu buraczanego z kiszonych buraków. Dodaje się do niego suszonych grzybów – borowików lub podgrzybków i podaje z uszkami z nadzieniem z grzybów lub grzybów i kapusty.

Zakwas na barszcz wigilijnyZakwas jest podstawą barszczu wigilijnego, dlatego za kiszenie buraków trzeba zabrać się odpowiednio wcześniej – minimum tydzień przed Wigilią.

W tym celu trzeba przygotować 1 kg buraków ćwikłowych – obrać je cienko lub wyszorować dokładnie. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki – plastry lub w kostkę. Ułożyć w dużym słoju i dodać do buraków 2-3 liście laurowe, 4-5 kulek ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego i 2-3 posiekane ząbki czosnku.

Tak przygotowane buraki na zakwas należy zalać solanką. W tym celu potrzebna jest przegotowana i ostudzona woda – na 2 litry potrzebne będą 2 łyżki soli kamiennej. Po zalaniu mieszanką buraków, słój należy przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 5-7 dni.Po tym czasie zakwas można przecedzić przez gazę i zlać do butelki.

Zakwas można wykorzystać do barszczu wigilijnego, ale również do picia na zimno – jego dobroczynne działanie zawdzięczamy mocy bakterii probiotycznych zawartych w zakwasie buraczanym.

Buraki z zakwasu można wykorzystać do sałatek.

Jak zrobić barszcz wigilijny?Do garnka wlać 500 ml wody i wsypać suszone grzyby – 1 garść. Doprowadzić do wrzenia i dodać 1 ząbek czosnku oraz odrobinę soli. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz, przykryć garnek pokrywką i gotować przez 30-40 minut.

W międzyczasie obrać 1,5 kg buraków ćwikłowych. 13 selera korzeniowego i razem 1 jabłkiem (najlepiej z kwaśną szarą renetą) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do wywaru grzybowego i wrzucić 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Uzupełnić płyny wodą – około 1,5-2 litry.

Gdy warzywa z wywarem się zagotują, ponownie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze przez około 20 minut, a na koniec dodać łyżkę octu jabłkowego (jeśli jabłko dodane do wywaru było za mało kwaśne), pół łyżeczki majeranku oraz około 200-300 ml zakwasu buraczanego. Od razu wyłączyć palnik i odstawić barszcz. Warto by barszcz wigilijny spędził noc w lodówce i przeszedł wszystkimi smakami. Potem można barszcz wigilijny przecedzić przez sito, pozostawiając czysty, klarowny wywar do uszek.

Jak doprawić barszcz wigilijny?Kluczem idealnego balansu smakowego jest słodycz buraków i kwasowość jabłek oraz ewentualnie octu. Również obecność grzybów suszonych w barszczu jest nieodzowna – to one nadają temu wigilijnemu specjałowi wyjątkowego, dymnego aromatu.

Wisienką na torcie w barszczu wigilijnym jest z pewnością także obecność zakwasu buraczanego, gdyż to on nadaje zupie pięknego burgundowego odcienia i kwaśnego smaku kiszonki.

Przyprawy w barszczu wigilijnym powinny być szafowane skromnie – majeranek, liść laurowy i ziele angielskie nie powinny przyćmić smaku buraków, zakwasu i grzybów, dlatego nie należy z nimi przesadzać.

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami. Jak go zrobić?

Czerwony barszcz wigilijny z uszkami. Jak go zrobić?

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Zupy na Wigilię. Która z nich jest twoją ulubioną?

Zupy na Wigilię. Która z nich jest twoją ulubioną?

Karolina Rozmus Karolina Rozmus
Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Przedświąteczny poradnik
GALERIA

Zamiast kupować, zrób samodzielnie. Przedświąteczny poradnik

Małgorzata Kijowska Małgorzata Kijowska
Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej
GALERIA

Nie czekaj do wigilii. Przygotuj uszka wcześniej

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Barszcz czerwony czysty

Barszcz czerwony czysty