Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Małe, zielone, kwaśne kulki, które często mijasz w sklepie, mogą mieć większą moc, niż się wydaje. To nie tylko charakterystyczny dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej, one mogą wspierać organizm w walce z cukrzycą i stanami zapalnymi.
Choć kapary wyglądają niepozornie, ich skład chemiczny potrafi zaskoczyć. To zamknięte pąki kwiatowe rośliny Capparis spinosa, bogate w flawonoidy (rutynę i kwercetynę) oraz glukozynolany i alkaloidy. Zawierają witaminę K, kwas foliowy, miedź i żelazo, a przy tym są niemalże pozbawione tłuszczu.
Jedna łyżka kaparów dostarcza jedynie około 2 kcal, ale za to aż 200 mg sodu. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne wynikają z wysokiej zawartości związków bioaktywnych, które realnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Duszkowa bruschetta. Strasznie smaczny przepis na Halloween
Kapary pomagają utrzymać stabilny poziom cukru
Działanie kaparów na poziom cukru potwierdzono w badaniach klinicznych. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Tabriz w Iranie przebadali 54 osoby z cukrzycą typu 2. Przez dwa miesiące uczestnicy przyjmowali kapsułki z ekstraktem z owoców kaparów. Jaki był efekt? Poziom glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej i triglicerydów znacząco spadł. Wyniki opublikowano w "Avicenna Journal of Phytomedicine".
Badacze tłumaczą, że flawonoidy zawarte w kaparach pomagają komórkom lepiej reagować na insulinę i spowalniają wchłanianie cukrów w jelitach. Dodatkowo chronią komórki trzustki przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Co to oznacza? Jak będziesz regularnie jadł kapary, to możesz poprawić sobie gospodarkę cukrową. A to zapobiega cukrzycy i innym chorobom metabolicznym.
Kapary wspierają serce i łagodzą stany zapalne
Silne działanie antyoksydacyjne kaparów potwierdzono w badaniu japońskich naukowców, opublikowanym w "Biological and Pharmaceutical Bulletin". Ekstrakt z owoców kaparów skutecznie neutralizował wolne rodniki i zapobiegał uszkodzeniom komórek. To przekłada się na korzyści dla układu sercowo-naczyniowego, bo rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i może obniżać poziom cholesterolu LDL, a kwercetyna działa przeciwzapalnie i wspiera prawidłowe ciśnienie krwi. W połączeniu z ich działaniem ochronnym dla wątroby i nerek, kapary stanowią wartościowy element diety wspierającej zdrowie całego organizmu.
W badaniu chińskich naukowców z Zhejiang University, przeprowadzonym na linii komórkowej raka żołądka, wykazano, że ekstrakt z Capparis spinosa może wywoływać apoptozę, czyli naturalną śmierć komórek nowotworowych. Choć to eksperyment laboratoryjny, jego wyniki pokazują, że związki fenolowe i flawonoidy z kaparów mają potencjał przeciwnowotworowy i zasługują na dalsze badania.
Jak jeść kapary, żeby naprawdę działały?
Najlepiej traktować kapary jak przyprawę, wystarczy dodać odrobinę do gotowego dania, np. do pizzy. Wysoka temperatura może osłabić ich smak i właściwości. Doskonale pasują do ryb, sałatek, makaronów, jajek. Jeśli są bardzo słone, przepłucz je wodą. Świetnie sprawdzają się też jako składnik sosów. Wystarczy zmiksować je z oliwą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Łyżeczka dziennie w zupełności wystarczy, by wzmocnić organizm porcją naturalnych antyoksydantów i poprawić metabolizm.
Kapary mają jednak w sobie mnóstwo sodu. Jeśli jesteś na diecie niskosodowej lub masz nadciśnienie, lepiej ogranicz ich ilość. I pamiętaj, że nadmiar soli w diecie nawet zdrowego człowieka nie przynosi nic dobrego.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.