Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol

To jeden z najprostszych produktów do włączenia do diety. Pestki wystarczy podprażyć na suchej patelni i dodawać do sałatek, kremowych zup albo po prostu zajadać podczas chwili relaksu. Choć niewielkie, kryją w sobie składniki, dzięki którym funkcjonuje się o niebo lepiej.

Seniorzy powinni sięgać po pestki dyni nawet codziennieSeniorzy powinni sięgać po pestki dyni nawet codziennie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ MAJCHROWICZ

Wraz z wiekiem nasz organizm potrzebuje szczególnej troski – kości stają się bardziej kruche, stawy tracą elastyczność, a poziom cholesterolu potrafi zaskoczyć nawet tych, którzy zawsze dbali o zdrową dietę. Warto więc zwrócić uwagę na produkty, które są prawdziwą bombą zdrowia, a do takich niewątpliwie należą pestki dyni.

Dyniowe muffinki z serowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką. Po prostu palce lizać

Pestki dyni – tarcza dla kości i stawów

Dla osób starszych kluczowe jest dbanie o mocne kości oraz sprawne stawy. Pestki dyni są doskonałym źródłem magnezu i cynku – minerałów niezbędnych do mineralizacji kości i zapobiegania ich osłabieniu. Magnez wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz układu nerwowego, natomiast cynk pomaga w regeneracji tkanek i wykazuje działanie przeciwzapalne.

Regularne spożywanie garści pestek dyni może więc przyczynić się do zachowania lepszej sprawności ruchowej, zmniejszyć ryzyko osteoporozy oraz wspierać codzienną aktywność seniorów.

Pestki dyni a cholesterol i zdrowie serca

Pestki dyni to także sprzymierzeniec w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole skutecznie obniżają "zły" cholesterol LDL, jednocześnie zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, które stanowią jedno z największych zagrożeń dla zdrowia seniorów.

Ponadto pestki dyni wykazują działanie przeciwzapalne i chronią naczynia krwionośne przed stresem oksydacyjnym, wspierając długotrwałe zdrowie serca. To wszystko sprawia, że są one wyjątkowo cennym elementem codziennej diety.

Badania potwierdzają: pestki dyni mają moc

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu oraz Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu przebadali różne odmiany dyni i odkryli, że ich pestki zawierają unikalne składniki odżywcze, takie jak skwalen i witamina E, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe.

Badania opublikowane w 2025 roku potwierdzają, że regularne spożywanie pestek dyni wspiera nie tylko układ kostny i krążenia, ale także wzmacnia odporność. To pokazuje, jak ważne jest włączenie ich do codziennej diety, zwłaszcza że są produktem łatwym w użyciu i pasują do wielu potraw.

Kto szczególnie powinien włączyć pestki dyni do diety?

Jak już wiemy, pestki dyni to wartościowy produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Szczególne korzyści czerpią z nich przede wszystkim seniorzy, dla których naturalne wsparcie kości, stawów oraz układu odpornościowego jest wyjątkowo ważne. Drugą grupą, która powinna rozważyć regularne spożywanie pestek, są osoby z problemami sercowymi, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz osłabioną odpornością. Oczywiście ze względu na swoje liczne zalety pestki dyni warto wprowadzić do jadłospisu także innych osób, nie tylko tych wymienionych powyżej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita