Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Te drobne nasiona mogą wyglądać niepozornie, ale skrywają w sobie ogromny potencjał odżywczy i prozdrowotny. Łatwo włączyć je do codziennej diety, więc warto dorzucić paczuszkę podczas zakupów.
Chociaż konopie siewne (Cannabis sativa) bywają mylnie utożsamiane z konopiami indyjskimi, są to nasiona w pełni legalne i bezpieczne. To naturalny superfoods, który stanowi prosty sposób na to, by podbudować zdrowie i wesprzeć organizm. Włączenie ich do menu, nawet w niewielkich ilościach, jest inwestycją w mocne serce i sprawny umysł.
Wystarczy pięć składników. Na widok tego deseru dietetycy biją brawo
Właściwości nasion konopi
Nasiona konopi charakteryzują się unikalnym składem i niemal idealnym dla człowieka stosunkiem kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w proporcji 3:1. Kwasy tłuszczowe (szczególnie kwas alfa-linolenowy ALA, będący prekursorem kwasów omega-3) pomagają regulować profil lipidowy oraz redukują stany zapalne w organizmie, co jest kluczowe w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo pomagają regulować ciśnienie i zmniejszają ryzyko zakrzepów.
Są również niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego, wspierając integralność błon komórkowych. Poprawiają pamięć, koncentrację i zdolność uczenia się. Mają także udowodnione działanie wspomagające w łagodzeniu objawów depresji i lęku.
Nasiona konopi to kompletne źródło białka, zawierające wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów egzogennych. Na dodatek białko to jest wyjątkowo łatwo przyswajalne. Zawierają duże ilości wspierającego układ nerwowy i mięśniowy magnezu, przeciwdziałającego anemii żelaza oraz cynku i fosforu. Są również źródłem błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy jelit i utrzymania zdrowego mikrobiomu, skąd już prosta droga nie tylko do poprawy trawienia, ale i wzmocnienia odporności.
Nasiona konopi w kuchni
W sklepach dostać je można w dwóch odsłonach: łuskane i niełuskane. Te pierwsze są miękkie i gotowe od razu do bezpośredniego spożycia. Zalecana dzienna dawka to zazwyczaj 1-2 łyżki stołowe. Niełuskane nasiona ze względu na twardą skorupkę są częściej wykorzystywane do produkcji mąki lub tłoczenia oleju.
Nasiona łuskane mają delikatny, orzechowy smak, który nie dominuje potraw, ale przyjemnie je uzupełnia. Możesz nimi posypać warzywne sałatki, zupy kremy, kanapki, a nawet dania z makaronu. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do jogurtów, musli, koktajlów czy owsianek a dodanie ich do domowego chleba, bułek, batonów energetycznych lub ciasta zwiększy wilgotność i wartość odżywczą wypieku.