W czym tkwi ich sekret idealnych naleśników?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosty przepis, pyszny smak

Obraz
© 123RF.COM

Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste, wytrawne albo ze słodkim farszem - każdy ma swój ulubiony typ naleśników. To potrawa uniwersalna, która smakuje zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jednym słowem naleśniki są idealną propozycją na każdą okazję. W czym tkwi ich sekret? Co dodać do ciasta, by było puszyste i nie przywierało do patelni. Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach naszej galerii.

Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko". Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Ale zamiast eksperymentować, możesz użyć sprawdzonej i prostej do zapamiętania receptury Magdy Gessler: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli.

Sekretnym składnikiem pysznych naleśników jest woda gazowana, którą należy zastąpić tę zwykłą - dzięki temu trikowi ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to delikatniejsze i smaczniejsze. Jajka należy najpierw ubić mikserem lub trzepaczką i dodać do nich szczyptę soli. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną, i wszystko starannie mieszamy.

/ 5Naleśniki na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli masz ochotę na naleśniki ze słodkim farszem, warto przygotować crepes, czyli cieniutkie, elastyczne naleśniki deserowe. Będziesz potrzebować: 4 szklanek mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtek, łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek roztopionego masła.

Wszystkie "mokre" składniki wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera i stopniowo dodawaj przesiane przez sito "suche" składniki. Teraz odstaw ciasto do lodówki na dwie godziny, a po tym czasie zacznij smażyć naleśniki. Nie musisz smarować tłuszczem patelni, ponieważ do ciasta dodałeś masło – to powinno wystarczyć, by naleśniki nie przywierały do patelni.

Kiedy już masz stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możesz napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka.

/ 5Wytrawne naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania naleśników na obiad lub kolację świetnie sprawdzi się podany na początku galerii przepis Magdy Gessler na ciasto naleśnikowe.

Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

/ 5Na czym smażyć naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny – tak robiły nasze mamy i babcie. Naleśniki można też usmażyć na maśle, najlepiej klarowanym lub oleju kokosowym. A jeśli nie chcesz smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy, że do ciasta dodasz ok. 3-4 łyżki oleju albo roztopionego masła – nie powinny przywierać do patelni. Pamiętaj jednak, że jeżeli dodatkowo nie natłuszczasz patelni, musisz ją bardzo mocno rozgrzać.

/ 5Kolorowe naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Do ciasta naleśnikowego możesz dodać coś ekstra. Np. dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możesz też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii - wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym. Zamiast mąki pszennej możesz sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną. Ciekawym pomysłem do ciasta jest również kilka kropli esencji pomarańczowej, waniliowej czy migdałowej. A jeśli przygotowujesz naleśniki na sposób wytrawny, do ciasta dodaj odrobinę kurkumy. Placki naleśnikowe nabiorą ciekawego smaku i pięknego, żółtego koloru.

Zobacz także wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu