W czym tkwi ich sekret idealnych naleśników?

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Prosty przepis, pyszny smak

Obraz
© 123RF.COM

Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste, wytrawne albo ze słodkim farszem - każdy ma swój ulubiony typ naleśników. To potrawa uniwersalna, która smakuje zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jednym słowem naleśniki są idealną propozycją na każdą okazję. W czym tkwi ich sekret? Co dodać do ciasta, by było puszyste i nie przywierało do patelni. Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach naszej galerii.

Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko". Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Ale zamiast eksperymentować, możesz użyć sprawdzonej i prostej do zapamiętania receptury Magdy Gessler: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli.

Sekretnym składnikiem pysznych naleśników jest woda gazowana, którą należy zastąpić tę zwykłą - dzięki temu trikowi ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to delikatniejsze i smaczniejsze. Jajka należy najpierw ubić mikserem lub trzepaczką i dodać do nich szczyptę soli. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną, i wszystko starannie mieszamy.

/ 5Naleśniki na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli masz ochotę na naleśniki ze słodkim farszem, warto przygotować crepes, czyli cieniutkie, elastyczne naleśniki deserowe. Będziesz potrzebować: 4 szklanek mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtek, łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek roztopionego masła.

Wszystkie "mokre" składniki wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera i stopniowo dodawaj przesiane przez sito "suche" składniki. Teraz odstaw ciasto do lodówki na dwie godziny, a po tym czasie zacznij smażyć naleśniki. Nie musisz smarować tłuszczem patelni, ponieważ do ciasta dodałeś masło – to powinno wystarczyć, by naleśniki nie przywierały do patelni.

Kiedy już masz stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możesz napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka.

/ 5Wytrawne naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Do przygotowania naleśników na obiad lub kolację świetnie sprawdzi się podany na początku galerii przepis Magdy Gessler na ciasto naleśnikowe.

Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.

/ 5Na czym smażyć naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny – tak robiły nasze mamy i babcie. Naleśniki można też usmażyć na maśle, najlepiej klarowanym lub oleju kokosowym. A jeśli nie chcesz smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy, że do ciasta dodasz ok. 3-4 łyżki oleju albo roztopionego masła – nie powinny przywierać do patelni. Pamiętaj jednak, że jeżeli dodatkowo nie natłuszczasz patelni, musisz ją bardzo mocno rozgrzać.

/ 5Kolorowe naleśniki

Obraz
© 123RF.COM

Do ciasta naleśnikowego możesz dodać coś ekstra. Np. dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możesz też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii - wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym. Zamiast mąki pszennej możesz sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną. Ciekawym pomysłem do ciasta jest również kilka kropli esencji pomarańczowej, waniliowej czy migdałowej. A jeśli przygotowujesz naleśniki na sposób wytrawny, do ciasta dodaj odrobinę kurkumy. Placki naleśnikowe nabiorą ciekawego smaku i pięknego, żółtego koloru.

Zobacz także wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał