Prosty przepis, pyszny smak
Cienkie i lekkie jak chmurka albo grube i puszyste, wytrawne albo ze słodkim farszem - każdy ma swój ulubiony typ naleśników. To potrawa uniwersalna, która smakuje zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Jednym słowem naleśniki są idealną propozycją na każdą okazję. W czym tkwi ich sekret? Co dodać do ciasta, by było puszyste i nie przywierało do patelni. Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź na kolejnych kartach naszej galerii.
Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki, z których zazwyczaj wychodzą idealne placki naleśnikowe. Sekret tkwi właśnie w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko". Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Ale zamiast eksperymentować, możesz użyć sprawdzonej i prostej do zapamiętania receptury Magdy Gessler: 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli.
Sekretnym składnikiem pysznych naleśników jest woda gazowana, którą należy zastąpić tę zwykłą - dzięki temu trikowi ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to delikatniejsze i smaczniejsze. Jajka należy najpierw ubić mikserem lub trzepaczką i dodać do nich szczyptę soli. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, mleko i wodę gazowaną, i wszystko starannie mieszamy.
Naleśniki na słodko
Jeśli masz ochotę na naleśniki ze słodkim farszem, warto przygotować crepes, czyli cieniutkie, elastyczne naleśniki deserowe. Będziesz potrzebować: 4 szklanek mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtek, łyżki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek roztopionego masła.
Wszystkie "mokre" składniki wymieszaj w dużej misce przy pomocy miksera i stopniowo dodawaj przesiane przez sito "suche" składniki. Teraz odstaw ciasto do lodówki na dwie godziny, a po tym czasie zacznij smażyć naleśniki. Nie musisz smarować tłuszczem patelni, ponieważ do ciasta dodałeś masło – to powinno wystarczyć, by naleśniki nie przywierały do patelni.
Kiedy już masz stosik usmażonych, cienkich i delikatnych naleśników z chrupiącymi brzegami, możesz napełnić je farszem. Ser biały z cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i śmietaną będzie idealny. Dżem i masło orzechowe to także świetne połączenie, nie wspominając już i kremie czekoladowym. Do słodkich naleśników pasują wszelkie owoce - banany, borówki, truskawki, jagody, maliny, jabłka.
Wytrawne naleśniki
Do przygotowania naleśników na obiad lub kolację świetnie sprawdzi się podany na początku galerii przepis Magdy Gessler na ciasto naleśnikowe.
Bardzo popularne są naleśniki z parówką i żółtym serem, smażone w panierce i polane keczupem – proste i tanie, ale bardzo smaczne danie. Do naleśników pasuje także farsz z mięsa i grzybów. Można je obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć na złoty kolor. Tym sposobem powstaną krokiety, idealny dodatek do czerwonego barszczu. Do naleśników na sposób wytrawny pasują też inne nadzienia, np. z kapusty kiszonej, fasoli, soczewicy czy duszonych warzyw.
Na czym smażyć naleśniki
Częstą praktyką jest smarowanie patelni kawałkiem słoniny – tak robiły nasze mamy i babcie. Naleśniki można też usmażyć na maśle, najlepiej klarowanym lub oleju kokosowym. A jeśli nie chcesz smażyć ich na żadnym tłuszczu, wystarczy, że do ciasta dodasz ok. 3-4 łyżki oleju albo roztopionego masła – nie powinny przywierać do patelni. Pamiętaj jednak, że jeżeli dodatkowo nie natłuszczasz patelni, musisz ją bardzo mocno rozgrzać.
Kolorowe naleśniki
Do ciasta naleśnikowego możesz dodać coś ekstra. Np. dodatek kakao sprawi, że naleśniki zmienią kolor i smak. Możesz też puścić wodze fantazji i przygotować naleśniki zielone, np. z dodatkiem szpinaku albo bazylii - wtedy składniki najlepiej zmiksować w blenderze kielichowym. Zamiast mąki pszennej możesz sięgnąć po kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną. Ciekawym pomysłem do ciasta jest również kilka kropli esencji pomarańczowej, waniliowej czy migdałowej. A jeśli przygotowujesz naleśniki na sposób wytrawny, do ciasta dodaj odrobinę kurkumy. Placki naleśnikowe nabiorą ciekawego smaku i pięknego, żółtego koloru.
Zobacz także wideo: Puszyste i szybkie naleśniki z owocami