Ulubione dania słynnych modelek

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Nie tylko sałata

Obraz
© 123RF

Woda oraz kilka listków sałaty – tak w powszechnej opinii wygląda dieta kobiet prezentujących stroje i pozujących do zdjęć. Jednak okazuje się, że dobry wygląd nie wymaga aż takich wyrzeczeń, czego dowodem są potrawy, po które chętnie sięgają znane modelki. Co ląduje na ich talerzach?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Gisele Bundchen

Jedna z najsłynniejszych modelek XXI wieku jeszcze całkiem niedawno była wielką fanką… hamburgerów. "Ja po prostu lubię mięso, prawdziwe mięso" – przekonywała w jednym z wywiadów Gisele Bundchen. Ostatnio jednak zmieniła swoje zwyczaje i co tydzień stosuje jednodniową dietę oczyszczającą, spożywając wówczas tylko zielone produkty np. zupę z rzeżuchy. Gwiazda bardzo lubi też sałatki. Jej ulubiony zestaw to: jarmuż, brokuły, quinoa, awokado, buraki, słodkie ziemniaki i pomidorki cherry.

/ 8Anja Rubik

Najbardziej rozpoznawalna polska supermodelka zapewnia, że szczupłą sylwetkę zawdzięcza genom, unika stosowania restrykcyjnych diet i nie odmawia sobie nawet słodkich przysmaków.

Anja Rubik lubi ryby. W programie "Dzień Dobry TVN" zaprezentowała swoje popisowe danie, czyli okonia morskiego pieczonego w soli. Przepis nie jest skomplikowany. Najpierw należy wymieszać 3-4 białka z 3 szklankami soli morskiej i 2-3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie nacieramy rybę (oczyszczoną, bez głowy i ogona). Później układamy na blasze, obkładamy świeżymi gałązkami pietruszki oraz rozmarynu i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ryżem i ćwiartkami cytryny.

/ 8Rosie Huntington-Whiteley

Brytyjska modelka i aktorka, znana z pokazów bielizny Victoria’s Secret czy filmu "Transformers 3" chętnie dzieli się w mediach społecznościowych zamiłowaniem do zdrowego stylu życia i odżywiania. Rosie Huntington-Whiteley najchętniej sięga po warzywa oraz owoce, a za ulubioną potrawę uznaje zupę-krem z zielonego groszku, marchewki i selera. Sekretem smaku banalnie prostej w przygotowaniu potrawy jest wcześniejsze podsmażenie niektórych składników, zwłaszcza selera.

/ 8Anna Jagodzińska

Pierwsza Polka na okładce amerykańskiego wydania magazynu "Vogue" i modelka pojawiająca się w kampaniach Chanel, Diora, Calvina Kleina, Prady, Toma Forda czy Dolce & Gabbana kilka lat temu otworzyła wegańską restaurację Think Love Juices. Był to efekt wielkiego zamiłowania Anny Jagodzińskiej do pysznych i zdrowych koktajli. Jednym z ulubionych przysmaków modelki jest mieszanka o wdzięcznej nazwie "Zielono mi". Jak ją wykonać? Wystarczy zblendować pół jabłka, garść szpinaku, pół banana, 300 ml soku pomarańczowego, 20 ml soku z cytryny oraz 1/4 pęczka natki pietruszki.

/ 8Chrissy Teigen

Znana amerykańska modelka i żona piosenkarza Johna Legenda prowadzi również blog kulinarny i jest autorką książek kucharskich. Chrissy Teigen największą wagę przywiązuje do śniadań. Nie jest miłośniczką rozpoczynania dnia od słodkich posiłków, natomiast codziennie sięga po jajka.

Ulubiona potrawa celebrytki to huevos rancheros, czyli jajka po farmersku. Pochodzące z Meksyku sycące danie składa się z podsmażonych na chrupko placków tortilla, na które wykłada się sos z pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i świeżej kolendry, a następnie sadzone jajka, bekon lub pikantne kiełbaski, pokrojone w plastry awokado i grillowane pomidory.

/ 8Agnieszka Maciąg

Jedna z pierwszych polskich modelek, które przebiły się na rynek międzynarodowy. Dziś realizuje się przede wszystkim w promowaniu zdrowego stylu życia. W poradniku kulinarnym Agnieszki Maciąg "Smak miłości" znajdziemy m.in. przepis na cudowną miksturę wzmacniającą organizm i stanowiącą remedium na wiele chorób. Do jej sporządzenia potrzeba 1 litr oleju lnianego, 1 litr jasnego miodu płynnego (wielokwiatowego, akacjowego, lipowego), sok z 10 cytryn i 10 główek czosnku przeciśniętych przez praskę. Jak zapewnia Agnieszka Maciąg, to wyśmienita marynata i doskonały dodatek do potraw, np. pasztetów wegetariańskich.

/ 8Robyn Lawley

Twarz marki Ralph Lauren, gwiazda okładek magazynów "Elle" czy "Vogue" i jedna z najbardziej uznanych modelek plus size jest także autorką popularnego bloga poświęconego przede wszystkim jedzeniu oraz świetnie przyjętej książki kucharskiej "Robyn Lawley gotuje", w której zamieściła przepisy na swoje ulubione potrawy. Jedną z nich są obłędnie pyszne babeczki drożdżowe, których sekret smaku kryje się w solidnej porcji przypraw korzennych: goździków, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Obowiązkowy dodatek do tych wypieków stanowi dżem morelowy.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał