Nie tylko sałata
Woda oraz kilka listków sałaty – tak w powszechnej opinii wygląda dieta kobiet prezentujących stroje i pozujących do zdjęć. Jednak okazuje się, że dobry wygląd nie wymaga aż takich wyrzeczeń, czego dowodem są potrawy, po które chętnie sięgają znane modelki. Co ląduje na ich talerzach?
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gisele Bundchen
Jedna z najsłynniejszych modelek XXI wieku jeszcze całkiem niedawno była wielką fanką… hamburgerów. "Ja po prostu lubię mięso, prawdziwe mięso" – przekonywała w jednym z wywiadów Gisele Bundchen. Ostatnio jednak zmieniła swoje zwyczaje i co tydzień stosuje jednodniową dietę oczyszczającą, spożywając wówczas tylko zielone produkty np. zupę z rzeżuchy. Gwiazda bardzo lubi też sałatki. Jej ulubiony zestaw to: jarmuż, brokuły, quinoa, awokado, buraki, słodkie ziemniaki i pomidorki cherry.
Anja Rubik
Najbardziej rozpoznawalna polska supermodelka zapewnia, że szczupłą sylwetkę zawdzięcza genom, unika stosowania restrykcyjnych diet i nie odmawia sobie nawet słodkich przysmaków.
Anja Rubik lubi ryby. W programie "Dzień Dobry TVN" zaprezentowała swoje popisowe danie, czyli okonia morskiego pieczonego w soli. Przepis nie jest skomplikowany. Najpierw należy wymieszać 3-4 białka z 3 szklankami soli morskiej i 2-3 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku, aż do uzyskania jednolitej masy, którą następnie nacieramy rybę (oczyszczoną, bez głowy i ogona). Później układamy na blasze, obkładamy świeżymi gałązkami pietruszki oraz rozmarynu i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z ryżem i ćwiartkami cytryny.
Rosie Huntington-Whiteley
Brytyjska modelka i aktorka, znana z pokazów bielizny Victoria’s Secret czy filmu "Transformers 3" chętnie dzieli się w mediach społecznościowych zamiłowaniem do zdrowego stylu życia i odżywiania. Rosie Huntington-Whiteley najchętniej sięga po warzywa oraz owoce, a za ulubioną potrawę uznaje zupę-krem z zielonego groszku, marchewki i selera. Sekretem smaku banalnie prostej w przygotowaniu potrawy jest wcześniejsze podsmażenie niektórych składników, zwłaszcza selera.
Anna Jagodzińska
Pierwsza Polka na okładce amerykańskiego wydania magazynu "Vogue" i modelka pojawiająca się w kampaniach Chanel, Diora, Calvina Kleina, Prady, Toma Forda czy Dolce & Gabbana kilka lat temu otworzyła wegańską restaurację Think Love Juices. Był to efekt wielkiego zamiłowania Anny Jagodzińskiej do pysznych i zdrowych koktajli. Jednym z ulubionych przysmaków modelki jest mieszanka o wdzięcznej nazwie "Zielono mi". Jak ją wykonać? Wystarczy zblendować pół jabłka, garść szpinaku, pół banana, 300 ml soku pomarańczowego, 20 ml soku z cytryny oraz 1/4 pęczka natki pietruszki.
Chrissy Teigen
Znana amerykańska modelka i żona piosenkarza Johna Legenda prowadzi również blog kulinarny i jest autorką książek kucharskich. Chrissy Teigen największą wagę przywiązuje do śniadań. Nie jest miłośniczką rozpoczynania dnia od słodkich posiłków, natomiast codziennie sięga po jajka.
Ulubiona potrawa celebrytki to huevos rancheros, czyli jajka po farmersku. Pochodzące z Meksyku sycące danie składa się z podsmażonych na chrupko placków tortilla, na które wykłada się sos z pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i świeżej kolendry, a następnie sadzone jajka, bekon lub pikantne kiełbaski, pokrojone w plastry awokado i grillowane pomidory.
Agnieszka Maciąg
Jedna z pierwszych polskich modelek, które przebiły się na rynek międzynarodowy. Dziś realizuje się przede wszystkim w promowaniu zdrowego stylu życia. W poradniku kulinarnym Agnieszki Maciąg "Smak miłości" znajdziemy m.in. przepis na cudowną miksturę wzmacniającą organizm i stanowiącą remedium na wiele chorób. Do jej sporządzenia potrzeba 1 litr oleju lnianego, 1 litr jasnego miodu płynnego (wielokwiatowego, akacjowego, lipowego), sok z 10 cytryn i 10 główek czosnku przeciśniętych przez praskę. Jak zapewnia Agnieszka Maciąg, to wyśmienita marynata i doskonały dodatek do potraw, np. pasztetów wegetariańskich.
Robyn Lawley
Twarz marki Ralph Lauren, gwiazda okładek magazynów "Elle" czy "Vogue" i jedna z najbardziej uznanych modelek plus size jest także autorką popularnego bloga poświęconego przede wszystkim jedzeniu oraz świetnie przyjętej książki kucharskiej "Robyn Lawley gotuje", w której zamieściła przepisy na swoje ulubione potrawy. Jedną z nich są obłędnie pyszne babeczki drożdżowe, których sekret smaku kryje się w solidnej porcji przypraw korzennych: goździków, kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej. Obowiązkowy dodatek do tych wypieków stanowi dżem morelowy.